Яне Янев поиска не комисия, а цял институт да се заеме с корупцията

Не комисия, необходим е цял институт, който да се занимава с корупционните практики и механизми, които са създадени от тройната коалиция, а те са уникални и неповторими. Това заяви в петък шефът на парламентарната комисия по корупция Яне Янев пред Нова телевизия.

На практика така той поиска разширяване на правомощията си. Янев лансира идеята за институт само два дни, след като парламентът реши да се създадат две временни анкетни комисии, които ще ревизират кабинета "Станишев".

Ако предишните управляващи бяха толкова изобретателни в управлението, колкото в кражбите, нямаше да имат цена, каза той и добави, че има доста неща, които обществото все още не е разбрало по отношение на корупцията в системата на транспорта, в икономиката, енергетиката, образованието, земеделието.

За митниците се вижда, че цели контрабандни канали и специфични митнически направления “са дадени на концесия на определени групировки“, които са поставяли техни протежета вътре в системата години наред.

По този сигнал, за който говоря, има повече от 50 имена по всички етажи в митниците – в централното и в регионалните управления. Няма как, ако нещата се свършат докрай, да няма прокурорски постановления, а след това и присъди, каза още Янев.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?