Яне Янев ползва "безвъзмездно" 310 билборда плюс луксозен офис

Яне Янев ползва "безвъзмездно" 310 билборда плюс луксозен офис
Партията на бореца срещу корупцията Яне Янев обяви, че има само 310 предизборни билборда в страната и те са предоставени безвъзмездно от съмишленици. На спешно свикана пресконференция във вторник представители на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) заявиха, че кампанията им не може да бъде определена като пищна и не дават повече пари за реклама в сравнение с други партии.

Тези обяснения бяха провокирани от думите на вътрешния министър Михаил Миков пред Нова телевизия по адрес на Яне Янев - "най-кресливият представител на опозицията, който е добре да даде обяснение откъде има тези около 750 билборда в страната, откъде пари за всичко това".

"Нямаме плакати от чисто екологични съображения", заяви зам-председателят на РЗС Емил Василев. Той и водачът на РЗС за евроизборите Димитър Абаджиев казаха, че разполагат със средства, защото формацията им е парламентарно представена (от около месец и половина – бел.ред.) и има симпатизанти, които я подпомагат.

Според обясненията на Абаджиев луксозният партиен офис на ул. "Раковски" в София им е предоставен за временно ползване от негов съмишленик - бившия царист и сегашен председател на партия НИЕ Никола Николов.

Билбордовете, които ползва РЗС, също са предоставени безвъзмездно, каза Абаджиев. Пред в. "Труд" лидерът на партията посочва фирмите "Райтс-2", "Евроклима" и "Силвия ком".

Днес това са 310 съоръжения в цялата страна, каза Абаджиев, опровергавайки "всички милиционери", които били "впрегнати" да броят билбордовете на РЗС.

Сред визираните "милиционери" е и бившият вътрешен министър Богомил Бонев, който твърди пред "Труд", че билбордовете са 700. 

Видеоклиповете, които излъчваме, са в пъти по-малко от другите партии, каза още Абаджиев. Помолени да коментират факта, че РЗС единствена е излъчила реклама в скъпия часови пояс на полувремето на финала в Шампионската лига миналата седмица, от РЗС заявиха: "Въпрос на стратегия и менажерия".

Бонев си връщал на Яне заради отказано място в листите

Междувременно Емил Василев разкри, че атаките на Бонев са предизвикани от отказа на Янев да го върне в политиката, като го сложи на избираемо място в листата на РЗС.

Поведението на Бонев е на човек, който е отхвърлен и в желанието си за реванш тръгва с груби обиди и клевети, посочи Василев. Той допълни, че е присъствал лично на разговора между Бонев и Яне Янев, на която бившият вътрешен министър е пожелал да има ключова роля в партията и да бъде водач на листа на РЗС в изборите за Народно събрание.

Янев му отказа, защото Бонев е освободен от министерския пост заради сериозни съмнения за корупция, каза Василев и допълни, той е единствения вътрешен министър, който е канил представители на мафията в кабинета си.

Бонев разгневи РЗС, като запита кой финансира партията на Яне, чиято предизборна кампания очевидно е най-скъпата и призовава ДАНС да провери произхода на парите му. Бонев предупреждава, че политическият проект Яне е изключително опасен и призовава "Спрете Яне, помнете Хитлер".

Бонев е "говорителка" на Георги Гергов, заяви от своя страна Яне Янев и допълни, че адвокатите на партията му ще потърсят отговорност от генерала.

Той поясни, че ген. Бонев е започнал от милиционерските клетки в Радомирско, когато пушел "Арда", а след това минал на пури. От долнопробна мастика заобичал скъпо "Джони” и с липсващите в джоба му 5 лева, изведнъж започнал да прибира милиони.

Емил Василев съобщи, че преди седмица Яне Янев отново е заплашван чрез SMS-и и телефонни обаждания с думите "Затвори си устата, че ще гушнеш цветята, мръсник".

Имаме съвсем реална информация от преди два-три дни, че Михаил Миков и други високопоставени хора в БСП са направили поръчка да се публикуват компромати и да се използва целия апарат срещу РЗС и Яне Янев, включително и да бъде проследяван, каза Димитър Абаджиев.

Тройната коалиция ще купува цели секционни комисии

Според Янев опасността за опорочаване на изборите има три основни измерения, като първата е в купуването на цели Секционни избирателни комисии.

"Ние имаме информация, че в последния момент техни членове ще се оттеглят и на тяхно място ще дойдат вече купените им заместници, които ще подпишат протоколи в полза на тройната коалиция”, каза Янев. По негови сведения това ще се случи в над 30 % от секциите в страната.

Втората опасност е във въвеждането на данните от оператори и програмисти без последващ контрол на данните. Единствено в България не се прави двойна засечка при въвеждането им, каза Яне Янев.

Третата опасност е свързана със статистическата грешка, като на всеки 100 секции, една може да бъде запълнена с цифра, която не отговаря на тази от протоколите, само заради определено преформатиране на програмата, отчитаща гласовете. Такива прецеденти са се случвали и на други избори, посочи лидерът на РЗС.

След разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов било постигнато споразумение за съвместно паралелно преброяване на гласовете във всички СИК в страната. Според информация от партньорите в Съюза на европейските консерватори и реформисти, партията на Янев ще има повече от един евродепутат.

Най-голямата опасност на тези избори е купуването на гласове сред държавната администрация и цар в тази област е Николай Василев, каза още Яне Янев. Срещу него също ще бъде проведено разследване за поръчките на бюлетините и комисионните, които е получил.

 

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009

Къде му е мястото на Бойко Борисов?