Яне Янев предлага антикорупционна комисия "без аналог у нас"

Яне Янев, Сн: БГНЕС

Проект за създаването на предизборна анкетна антикорупционна комисия, внесе във вторник в деловодството на Народното събрание лидерът на РЗС и независим депутат Яне Янев.

Вдъхновен от СПИН-скандала в БСП преди седмица той откри политическия сезон с прозрението, че гафът на Антон Кутев всъщност бил "ПИН-код към грандиозна корупция, без аналог в прехода", визирайки политическата кримка, добила популярност с името "Р.Овч.".

Седмица по-късно, във вторник - минути след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която управляващите взеха решение да се включат в парламентарното звено, предлагано от Яне Янев, независимият депутат, който от най-голям политически враг на премиера Бойко Борисов се превърна в конструктивна опозиция, внесе в НС предложение за създаването на анкетната комисия.

За седем дни обаче се оказа, че тя доста се е отдалечила от първоначалната идея за разследване на корупционния скандал "Овчаров – Александров", който доведе до оставката на енергийния министър Румен Овчаров в мандата на Тройната коалиция.

В деловодството на парламента Янев е внесъл проект за създаването на "Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни, документи, аргументирани публични разследвания, включително и прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

По този начин на практика една подобна комисия би могла да разследва всички правителства до момента, без значение дали има конкретни доказателства, тъй като в обхвата ѝ на дейност биха могли да влизат дори журналистически материали.

По-рано през деня пред ТВ7 лидерът на РЗС обясни, че си представя предлаганото от него звено да действа на принципа на Комисията по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент (CRIM). Това е европейската комисия "Антимафия“, която в средата на юни бе сезирана за тъмното минало на премиера Бойко Борисов.

"Това ще бъде една нова комисия, която няма аналог за целия преход, и нейният обхват ще ни даде възможност да разследваме всеки, нарушил държавния интерес", обясни пред Mediapool Яне Янев. Той заяви, че е изготвил и внесъл предложението за парламентарния орган "единствено по съвест" и дори не знаел, че ГЕРБ са решили да подкрепят идеята му, защото шефът на правната комисия Искра Фидосова два пъти му се обадила, за да му съобщи, че не е съгласна с неговата формулировка.

На въпрос дали в обхвата на дейност на една подобна комисия би влязъл и скандалът "Мишо Бирата", при който стана ясно, че министър-председателят Борисов се опитва да възпрепятства митническа проверка в пивоварната на варненския, вече покоен, бизнесмен Михаил Михов, Янев заяви, че засега е само вносител и не знае дали изобщо комисията ще се сформира.

На въпрос дали звеното няма да се използва за предизборно разчистване на сметки и да стане активна част от предизборната кампания за изборите догодина, Янев отново обясни, че е предложил комисията по съвест и тя няма да има аналог в българската история.

Споделяне

Още по темата

Още от България