Яне Янев: Премиерът спешно да смени 11 министри за конфликт на интереси

Яне Янев: Премиерът спешно да смени 11 министри за конфликт на интереси
Лидерът на РЗС Яне Янев поиска от премиера Бойко Борисов да смени 11 министри до 26 януари поради "несъвместимост с постовете, които заемат в момента“, тъй като са "управляващи в общо 50 търговски и неправителствени организации“.

В поредния сигнал до Борисов за конфликт на интереси на министрите му, който преди два дни РЗС е внесла и в парламента, се посочва още, че някои от тях са участвали в управата само на една фирма, а други "в по над 10“. Янев настоява още премиерът да предложи нов състав на правителството.

В противен случай РЗС заплашва да предприеме и други мерки, целящи махането на въпросните министри.

Янев, който от декември си няма парламентарна група и вече е противник на правителството, обяви от началото на годината бойкот на пленарните заседания. Той и останалите му осем депутати пътуват из страната да агитират симпатизанти за разпускане на този парламент.

Сега обаче лидерът на РЗС се е завърнал специално в София, а поредният му сигнал за конфликт на интереси в кабинета на Борисов съвпада с европейския скандал около външния министър Румяна Желева, номинирана за еврокомисар.

"Министрите собственоръчно са написали в сочените декларации, които също са публични и са качени на Интернет-страницата на НС, че спрямо тях не са налице обстоятелства за несъвместимост, което не е вярно“, се казва в документа, който Янев разпространи сред репортери в кулоарите на парламента.

Той твърди, че след като е повдигнал публично въпроса с 11-те министри още миналия месец, когато бе освободен шефския пост на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, "някои от министрите започнаха действия по освобождаването си от ръководни постове в съответните търговски дружества, което по същество е самопризнание за сочените от нас проблеми с длъжностната им съвместимост“.

Ставало дума за вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, външния министър и кандидат за еврокомисар Румяна Желева, за регионалния министър Росен Плевнелиев и министъра на околната среда Нона Караджова.

При проверката, която са направили от РЗС, е констатирано, че само четирима министри са били изрядни - Тотю Младенов, Николай Младенов, Маргарита Попова и Свилен Нейков.

В сигнала до председателя на НС се посочва, че останалите 11 министри са нарушили Закона за държавната администрация, според който министър-председателят, вицепремиерът и министрите не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици, както и да членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел или търговско дружество.

По-късно в четвъртък експертите от комисията, ръководена от Гяуров, заявиха, че не е установена несъвместимост в подадените от министрите декларации. Заключението е на база на проверки по фактите в декларациите и тълкуванията на закона.

Според юриста Елеонора Николова, която в миналия парламенг беше и депутат, "има смесване между понятията за несъвместимост и за частен интерес".

В сигнала става дума единствено за несъвместимост, а не за конфликт на интереси, допълни Димо Гяуров. Той подчерта, че както е по закон, комисията ще провери всички министри, депутати, президент, вицепрезидент, висшите представители на съдебната власт, шефове на финансови институции и мн. др. за конфликт на интереси. 

"Предупреждаваме премиера Борисов, че има и други министри, които гласуват в общоевропейски структури. Такъв е проблемът с министъра на финансите Симеон Дянков, който гласува в ЕКОФИН – Съвета на министрите на финансите от ЕС. Да не стане така, че заради България да стане общоевропейски проблем с финансовата политика на ЕС“, предупреди Яне Янев.

Той отказа да уточни какво ще предприемат, ако Борисов не се вслуша в ултиматума.

Колегата му Атанас Семов коментира, че 11-те министри са издавали актове, които са нищожни заради конфликта на интереси, което поставя и под "съмнение легитимността на правителството“.

Въпросните министри, които имат несъвместимост със служебното си положение според РЗС, са – Цветан Цветанов (на вътрешните работи), Румяна Желева (на външните работи), Симеон Дянков (на финансите), Йорданка Фандъкова, бивш министър на образованието, която бе избрана за кмет на София, Нона Караджова (на екологията), Трайчо Трайков (на енергетиката), Божидар Димитров (без портфейл), Вежди Рашидов (на културата), Божидар Нанев (на здравеопазването), Росен Плевнелиев (на регионалното развитие), Сергей Игнатов – настоящ министър на образованието, Мирослав Найденов (на земеделието) и Александър Цветков (на транспорта).

В сигнала не се споменават конкретно имена на фирми и организации, в които те неправомерно участват.

В края на миналата година Янев пак сезира ресорната антикорупционна парламентарна комисия, но за шестима министри, които са били в конфликт на интереси. На 17 декември новият председател на комисията Димо Гяуров (Синята коалиция) обяви, че те не са нарушили закона и така проверката приключи.

Споделяне

Още от България