Яне Янев проверява рушвети за гражданство от американски баскетболисти

Лидерът на РЗС Яне Янев ще проверява два сигнала за даване на българско гражданство срещу заплащане от вицепрезидента Ангел Марин. Янев, който е и председател на временната анкетна комисия за проверка на помилванията и българското гражданство, обясни, че схемата засяга спортисти.

"Единият (от двата постъпили в комисията сигнала) се отнася до чуждестранни лица баскетболисти, да речем американци, които са придобивали българско гражданство с привилегия. Има съмнения за продажба на паспорти за българско гражданство, коментира депутатът", каза Янев и допълни, че сигналът не е анонимен.

По думите му става дума за подкуп, даден от хора, които са уреждали трансфер на играчи. Част от данните са събрани от журналисти, а споменатите суми за рушветите за президентството варирали от 10 000 до 50 000 долара.

"Има сведения, че европейски спортни клубове са били съгласни да дават от 100 000 евро до 150 000 евро, за да може да се уреди съответният играч с легални права. Връзката с бившия вицепрезидент Ангел Марин е, че той е предоставил гражданство на тези лица, но дали е свързан пряко с корупционната процедура могат да го установят проверяващите", каза Яне Янев.

Извън темата за американските баскетболисти, анкетната комисия реши да сезира главния прокурор Борис Велчев покрай признанията на Ангел Марин, че притежава цялата документация за извършените от него помилвания.

Според депутатите Марин няма право да поддържа личен информационен масив като частно лице и да го разкрива. Вицепрезидентът в период 2002-2011 година призна за архива си по време на обща пресконференция с президента Георги Първанов по темата за помилванията. От комисията все още не са пуснали сигнала до прокуратурата, защото го "прецизират".

Яне Янев съобщи още, че ще иска среща с вътрешния министър Цветан Цветанов. От него ще бъде поискана информация кои от помилваните от Марин лица са извършвали престъпления след това.

Временната комисия ще изслуша и всички граждани, които са поискали да подадат конкретни сигнали. Досега такова желание са изявили между 8 и 10 човека, обясни Янев.

"Те искат да им гарантираме, че тяхната самоличност няма да стане известна на обществото", каза лидерът на РЗС и председател на комисията. Един от тези граждани е донесъл запис на заповед на лице, взело подкуп, за да се случи помилването. Експертите към комисията ще търсят технологични начини да изслушват граждани, пожелали анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?