Яне Янев разтури партийните договорки с Марешки

Предвидените за аптечния бос депутатски места ще се дадат на граждани

Янев обяви "развода" си с Марешки, сн. БГНЕС

Станала известна като коалиция “Ярешки“ бе разтурена в неделя, след като лидерът на “Ред, законност и справедливост“ Яне Янев обяви, че партията му сваля политическото си доверие от аптечния бос Веселин Марешки и денонсира сключеното през ноември 2012 г. споразумение за коалиция и съвместно явяване на изборите през лятото.

По думите на Янев, който е популярен с бързото създаване и разваляне на политически договорки, политическият съвет на "Ред, законност, справедливост" - РЗС, на разширено заседание с областните координатори, е решил да уважи недоволството на варненци от Веселин Марешки. Гражданите на морския град освиркаха аптечния бос и изразиха мнение, че той, заедно с Кирил Йорданов и Борислав Гуцанов, са олицетворение на корупционния модел на управление на Варна.

Ние изразяваме нашата солидарност с протестиращите във Варна и затова оттегляме политическото си доверие от Марешки и денонсираме споразумението с партията му, каза Яне Янев, цитиран от агенция “Фокус“.

Така от днес РЗС стартира нова национална политическа кампания – “Влез в политиката, смени системата”.

Ще предоставим депутатските места, които бяха предвидени за Марешки, на граждани и граждански организации, обеща още Янев.

Коалицията "Марешки - Янев" бе създадена в началто на ноември месец миналата година в хотел "Шератон" в София под звуците на виенски валс. Двамата лидери - този на РЗС и спорният варненски бизнесмен "се сдобриха" след тригодишна раздяла, когато отново бяха в коалиция. Тя се разпадна, защото Янев обвини политическия си партньор в злоупотреба с пари. Възраждането на тандема "Ярешки" в края на 2012 година, обаче просъществува твърде кратко време, въпреки, че лидерът на РЗС твърдеше, че решението е взето от самите структури на партията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България