Яне Янев се обяви против реформи в ДАНС

Яне Янев се обяви против реформи в ДАНС
Аз смятам, че на този етап не би трябвало да се правят някакви коментари около ДАНС като институция, която се нуждае от реформа. Всякаква намеса отвън е вредна, заяви в четвъртък пред БНР председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси и член на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев.

Той уточни, че оглавяваната от него комисия е решила да покани за изслушване ръководството на ДАНС, след което ще се правят коментари.

Преди два дни Янев се срещна с напусналите агенцията висши служители Рашко Зайков и Велин Хаджолов, които му "довериха", че след като Цветлин Йовчев е поел ДАНС на мястото на освободения Петко Сертов, в агенцията бил върнал човек, подозиран във финансови злоупотреби и който работел за чуждо разузнаване.

Аз бях длъжен първо да отида при главния прокурор, защото, когато има данни или съмнение за корупция в такава деликатна система, обвинител №1 на републиката трябва да е наясно, аргументира се Янев за вчерашната си срещата с Борис Велчев.

За голямо съжаление българското законодателство не е направило нищо за сигурността на хората, които са работи в тези институции. Не може тези хора, борили се срещу престъпници, рискували и живота си, да не знаят какво ще се случи с тях и техните семейства след като напуснат службите, заяви Янев.

Аз и мои колеги мислим как тези хора да не станат мишена, след като вече не са в системата. Тогава, когато промените станат проект, ще информирам на специална пресконференция за нашите предложения. Ние сме парламентарна република и на всеки, който заема отговорен пост в държавата, трябва да е ясно, контролът се извършва от парламента, подчерта Янев.

Докато съм в тези комисии, ще бъда непримирим цялата информация да бъде под контрол, закани се той.

По думите му не може в ДАНС и МВР да има хора с двоен статут - да работят за институцията от една страна и от друга - за групировките. Кадровата политика на ДАНС не е приоритет на парламента, но аз поисках комисията за контрол на ДАНС да изслуша Рашко Зайков и Велин Хаджолов за това, което говорят, че може да има реваншизъм в агенцията, каза още лидерът на РЗС.

Междувременно медии съобщават, че на работа в ДАНС са се върнали Веселин Марков и Владимир Писанчев. Двамата напуснаха агенцията преди година, когато гръмна скандала с разработката "Галерия".

Веселин Марков напусна в знак на солидарност с отстранения зам.-председател на ДАНС Иван Драшков. Същото тогава направи и тогавашният шеф на дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС Цветлин Йовчев, който сега бе върнат като председател на агенцията. Малко преди това си тръгна и Писанчев, който бе посочен от старото ръководство като човека, ръководил разработката "Галерия".

Това само затвърждава впечатлението, че веднага след създаването ѝ преди година и половина ДАНС е станала заложник на битката за влияние между две крила. Едното бе на Петко Сертов и дясната му ръка Алексей Петров, чиито поддръжници сега напуснаха агенцията и тръбят колко е корумпирана при новото ръководство, което едва е назначено. В другия "лагер" са привържениците бившия шеф на НСС и бивш зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

Преди година първият кръг успя да си разчисти терена за действие, като с различни хватки отстрани Драшков и приближените му служители. Сега обаче те един по един се връщат в агенцията, а гравитиращите около Сертов и Петров напускат, твърдейки, че в ДАНС има корупция и реваншизъм.

Най-отявленият публичен противник на Драшков е Яне Янев, за който в парламента се смята, че е използван като "маша" от Алексей Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?