Яне Янев се закани да каже "кой е Мартин Димитров"

Яне Янев се закани да каже "кой е Мартин Димитров"

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев се закани до седмица да каже на обществеността "кой е Мартин Димитров". Той бе провокиран от атаките на Синята коалиция, чийто представители заявиха, че Яне е част от "новата групировка" заедно с ДПС, БСП и "Атака".

Откриването на последната сесия на настоящия парламент в сряда мина под знака на политическо-съдебните драми със СДС, чийто бивш зам.-председател Пламен Радонов снощи направи последен опит да регистрира партията за самостоятелно участие в евровота, въпреки че часове по-рано ВАС отмени такова решение на ЦИКЕП.

"Новата групировка"

 В последните месеци се случиха нечувани за българската демокрация неща. "Зад тях стояха ДПС, БСП, Яне Янев и Волен Сидеров – това е новата групировка в България", заяви от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Гневът на Яне Янев се отпуши, след като депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова заяви, че вчерашният ден е бил "лош за Станишев, Доган, Яне и Сидеров". Във вторник Конституционният съд отмени въвъдения от тези четири партии 8-процентов праг за влизане на коалиции в парламента, а ВАС обяви за незаконна изборната регистрация на СДС – Юруков.

"Статуквото иска на всяка цена да запази старата десница"

Решението на КС показва, че статуквото иска на всяка цена да запази старата десница, защото тя му е вярна, отвърна Яне Янев, който в момента претендира да е "новата десница" и се идентифицира като "консерватор", въпреки че преди четири години влезе в Народното събрание като земеделец, а в партията му постоянно има бивши и по-нови кадри на службите.

"За пореден път чухме воя на лукановата стара десница", каза Янев и се закани до една седмица българската общественост ще разбере кой е Мартин Димитров, как и с какви пари е влязъл в политиката, кой ги е внесъл, защо ги е внесъл и на кого служи.

Тридесет и две годишният Димитров влезе за пръв път в НС през 2005 г. с листата на СДС от т.нар. гражданска квота, а преди това беше експерт в Института за пазарна икономика.

Яне Янев каза още, че Мартин Димитров не може да бъде спасен и от Иван Костов, който бил "един от политическите синове на Андрей Луканов".

Ролята на старата десница е като ликвидационен съвет на синята идея, която се е превърнала в беззъба опозиция през последните години и почти не обелвала дума срещу управляващите, добави лидерът на РСЗ.

"Не Яне Янев е работил за Луканов, съветските тайни служби, нашите стари тайни служби", заяви Янев, говорейки за себе си в трето лице.

Като преди 20 години - "власт с кръв се взема и с кръв се дава"

От своя страна Екатерина Михайлова заяви, че идва краят на управлението на ДПС и БСП. Това, което видяхме през последните дни, седмици и часове, бяха неистовите усилия на ДПС със своя сподвижник и послушник - БСП, да създаде правила, практика и неимоверни затруднения за това да се проведат честни избори в България, посочи Михайлова.

Тя сравни днешната ситуация с тази отпреди 20 години, когато комунистите казваха: "Власт с кръв се взема и с кръв се дава". Според Екатерина Михайлова обаче днешните управляващи ще отидат в опозиция, независимо от машинациите, до които прибягват.

Мартин Димитров от своя страна припомни решението на ВАС относно фалшивата регистрация на Юруков, както и опитът от вторник вечер по "партизански" начин да бъдат внесени нови фалшиви документи от Пламен Радонов, два часа след приключване на срока, обявен от ЦИКЕП. Димитров определи отново това като опит за държавен преврат и подчерта, че следващото управление ще бъде между ГЕРБ и Синята коалиция, а сегашните управляващи трябва да свикват с това.

Местан: Да се оправдавате с ДПС е "по-скоро скучно"

Зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан каза на Мартин Димитров, че да оправдаваш всяка своя политическа неудача с ДПС "вече е по-скоро скучно, отколкото интересно".

Според него е по-скоро тъжно, че дясното е изпаднало в криза на идентичността, но това не е проблем на ДПС, а ваш проблем, който няма да решите като тичате след Бойко Борисов, обърна се отново Лютви Местан към десните.

По-добре е да си го признаете, отколкото да търсите причина за неудачите си в ДПС и да твърдите, че едва ли не ДПС режисира процесите вдясно - режисьор е собствената ви политическа неадекватност, продължи Местан.

В същото време той изтъкна, че управленският мандат на тройната коалиция се оказа пълен, защото ДПС прочете вярно вота на избирателите отпреди 4 години и намери най-точната формула на властта. В рамките на 40-то НС не бе възможен друг формат на управление извън този на БСП, НДСВ и ДПС, каза Местан, според когото пореден пълен управленски мандат е индикация за нормализиране на политическия процес.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов даде положителна равносметка на управлението. Постигнахме много, но това не е достатъчно; правим следващите крачки и изпълняваме своите ангажименти и обещания, посочи той.

На предстоящите избори българските избиратели ще трябва да избират между две ясно очертани възможности - популизъм, безразсъдство и безотговорност, от една страна, и лидерство, интелигентност и отговорност, от друга, каза още Найденов.

Според председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов постигнатите успехи не са особено популярни сред хората и Народното събрание е с най-нисък рейтинг заради невъзможността да се търси отговорност от политическата класа.

Споделяне

Още по темата

Още от България