Яне Янев ще се разплаща със спецагентите след изборите

Яне Янев ще се разплаща със спецагентите след изборите
Лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС) Яне Янев възнамерява да създаде към партията си специален институт за борба с корупцията. Пред Mediapool той обясни, че през неправителствената организация ще бъде финансирано и бъдещото експертно звено за борба с корупцията, което трябва да бъде направено до 2 месеца след изборите.

Депутатът обеща да привлече известни експерти от чужбина, които да помогнат на партията му в това начинание. Основното мото на кампанията на РЗС, а и риториката на лидера ѝ, е свързана с громене на корупцията.

Той трупа популярност, като изнася данни за разследвания, предстоящи уволнения или злоупотреби по върховете на властта, изпреварвайки официалната информация по същите случаи, давана от ДАНС, МВР или прокуратурата.

Представители и на правителството, и на опозицията, са убедени, че Янев е маша именно на спецслужбите, които го захранват с информация и го използват за определени политически поръчки. И Янев, и службите, отричат това.

В същото време лидерът на РЗС показва, че залага именно на такива кадри и за изборите, и след тях. Тази седмица в София той представи като свой съветник бившия ръководител на израелските тайни служби "Мосад" Дани Ятом, с когото се запознал при неотдавнашното си посещение в Израел.

Ятом е първият от високите гости, работили в чуждестранни структури за сигурност, които трябва да съветват експертите към РЗС по антикорупционната борба.

В интервютата си на българска земя Ятом обясни, че проблемът с корупцията се задълбочава в почти целия свят и похвали служителите на българската "приятелска служба" ДАНС за високия ѝ професионализъм.

След оттеглянето си от високите държавни постове, които е заемал, Ятом създава международна консултантска компания "Стратегически център за сигурност в цял свят". Но у нас, по думите на Яне Янев, генералът от Мосад дошъл на добра воля и нямало да иска пари за услугите си.

"Нашата цел е да изградим специално звено от чуждестранни експерти за борба с корупцията, които да работят по проблемите в България. В случая с Ятом, посещението му е на добра воля и няма да бъде заплащано. По време на разговорите ни в Израел, където бях на визита, открихме много общи неща в идеен план. Той бе поканен в България, защото в Израел имат изключителен капацитет за борба и с финансовите престъпления", обясни Янев.

Той не коментира кой го е насочил и свързал именно с хора като Ятом. Според неофициални коментари в интернет-сайтове това е станало благодарение на добрите контакти на Алексей Петров - съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. Петров има бизнесвръзки с Израел, а не са тайна и добрите му контакти с бившия израелски посланик у нас Давид Коен.

Самият Петров е работил осем години в българските спецслужби, а само преди година бе осветен като секретен сътрудник.

Кой е Дани Ятом?

Ятом има богата и стремглаво развила се биография в армията и израелските спецслужби. Роден е през 1945 г. в Израел. Между 1963 и 1996 г. служи в израелската армия, първоначално в специалиалните части към Генералния щаб, след това в танковите войски и в Генералния щаб.

През май 1972 г. по време на службата в специалните части участва в операцията за освобождаването на 99 заложници, пленени от терористичната групировка "Черният септември" в самолет на летището в Тел Авив. Същата година минава в танковите войски и през октомври 1973 г. участва в бойните действия в израелско-арабската война, известна като Йом-кипурската война.

След това работи в Министерството на отбраната и учи в Еврейския университет в Ерусалим, като завършва с бакалавърска степен по математика и информатика.

През 1985 г. е назначен за командир на танкова бригада, а през 1987 г. е началник на планирането в министерството със звание генерал-майор. През 1990 г. става командващ на Централното военно окръжие.

Между 1996 и 1998 г. ръководи външното разузнаване на Мосад. Най-големият провал на Мосад по времето на Ятом е неуспешният опит за покушение над ръководителя на терористичната организация "Хамас" Палед Машал в Йордания.

От 2003 до 2008 г. е депутат в Кнесета. През 2008 г. Ятом подава оставка в знак на несъгласие с политиката на правителството на Ехуд Олмерт.

Янев очаква рамо и от Европа

На въпрос на Mediapool не са ли достатъчни партньорските контакти със спецструктури от ЕС и НАТО, за да може българските политици успешно да се противопоставят на корупцията, лидерът на РЗС заяви, че очакват съдействие и съвети от Съюза на европейските консерватори реформисти.

Движението е партньор на ЕНП в Европейския парламент и в него членуват партиите на британските и чешките консерватори. Двете формации обаче са в конфликт заради опита на консерваторите да направят собствена група, като за тази цел се опитват да привлекат партньори от новите страни членки, които по традиция са с ЕНП. Преди две години СДС също стана асоцииран член на този консервативния съюз и това за малко да коства мястото на партията в ЕНП.

"След изборите институтът към РЗС ще сключи споразумение с Уестминстърската фондация, която подкрепя Съюза на консерваторите. Дейността на антикорупционното звено ще бъде подкрепяна финансово именно от тази фондация", каза Янев в отговор на въпрос на Mediapool как ще се финансират дейностите.

За да подкрепи кампанията на РЗС, в неделя ще пристигне британският евродепутат Джефри ван Орден, бивш докладчик в ЕП за България.

Янев каза още, че очаква и белгийски специалист в борбата с корупционните престъпления.

"Ние смятаме да работим основно с експерти, работили в партньорските служби на държавите членки на НАТО и ЕС. Вече сме говорили с хора от Великобритания, Германия и Австрия", добави Янев.

Към момента не се отваря дума кой плаща тези визити и кампанията на РЗС. Партията не обяснява и как поддържа луксозен офис в центъра на София и на други места.

През юни миналата година НДСВ обявиха, че са предоставили на Държавната агенция "Национална сигурност" писмени доказателства за участие на Яне Янев и негови представители в организация на закупуване на гласове по време на частичните местни избори в Сандански.

На въпрос на Mediapool какви са резултатите от проверката, от ДАНС отговориха, че не могат да коментират.

Споделяне

Още по темата

Още от България