Яне Янев щял да разследва безкомпромисно Георги Първанов

Мая Манолова пък видя в това опит за репресия към доскорошния президент

Яне Янев щял да разследва безкомпромисно Георги Първанов

Заканилият се неотдавна да бъде безкомпромисен с Бойко Борисов лидер на РЗС Яне Янев, който си постави за цел да уволни премиера, декларира в четвъртък, че ще бъде безкомпромисен с разследването на президента Първанов, за което мнозинството на ГЕРБ му даде мандат в сряда.

Ден след като парламентът гласува създаването на анкетна комисия, която да разследва помилванията на тандема “Първанов-Марин” и Яне Янев застана начело на комисията, той обясни пред бТВ, че “ако има данни за незаконна дейност на президентската двойка, те ще бъдат представени на компетентните органи”.

 

“Ще бъда безкомпромисен и по отношение на получаването на информация. Ако е класифицирана, ще я изискам в секретната секция на НС. И ако някой си мисли, че може да прикрие факти и обстоятелства, съжалявам, няма да стане”. 

 

За да има справедливост, лидерът на РЗС успокои, че комисията не е Народен съд и ще си свърши работата “обективно и принципно”. Целите на допълнителната работа, която си създадоха в парламента, са промени в действащото законодателство, за да не се стига до оповестяването на подобни “потресаващи данни” в бъдеще. А ако има данни за нарушения, може да се стигне и до търсене на съдебна отговорност.

 

“Не знам защо толкова се страхуват от опозицията, най-вече от БСП и ДПС. Ако са били безупречни, няма от какво да се страхуват, напротив - комисията ще ги върне на бял кон. Но ще видите как те още другата седмица ще пожелаят да влязат в комисията, за да спъват работата и да пречат”, обясни Янев.

 

Социалистката Мая Манолова пък зае позицията на ревностен защитник на президентската институция и обяви сформирането на комисията като “поредния парламентарен фарс, димно шоу с подходящ изпълнител в главната роля”. 

 

По думите ѝ става въпрос за опасен прецедент, който ще има своето отражение занапред. “Предвид главния изпълнител в него, е ясно, че има една цел – политическа атака срещу Първанов. Топ целите с мнозинството съвпадат - всеки, който си позволи остро говорене срещу управляващите, да бъде репресиран. Това е наказателна акция и те не го крият, дебатът го показа”, заяви депутатът от Коалиция за България. 

 

Тя открои и още една от целите – опит да се отклони вниманието от реалните проблеми, тъй като управляващите не се справяли с нито един от реалните проблеми на хората – полицейското насилие, случаят в Перник, докладът от Брюксел.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?