Яне Янев трудоустрои скандален член на стария ВСС

Цони Цонев, Сн: БГНЕС

Председателят на етичната комисия в бившия Висш съдебен съвет Цони Цонев е назначен от Яне Янев на работа като сътрудник във временната парламентарна комисия за корупцията по високите етажи на властта, съобщи вестник "Сега" в петък.

"Подбрал съм хора с опит в антикорупционната практика. Трябват ми сътрудници, които да не са новаци и да не се учат в хода на работата на комисията", обясни Янев. Според него Цонев ще бъде полезен с дългогодишния си стаж в прокуратурата и работата си във ВСС, където оглавявал комисията по етика и превенция на корупцията.

Преди да започне да работи за Яне Янев, пенсионираният прокурор вече бе станал симпатичен на ГЕРБ, които го вкараха в съдебния инспекторат в началото на годината. Цонев обаче подаде оставка заради острите критики на множество граждански организации.

Част от антикорупционния опит на Цони Цонев се състои в следното: в качеството си на шеф на етичната комисия във ВСС, бившият прокурор e прикрил информация от своите колеги в съвета през 2009 година, че срещу кандидата за зам.-шеф на Бургаската апелативна прокуратура Жанета Красимирова е имало образувано наказателно производство. Вместо да съобщи това, Цонев е призовал колегите си да я подкрепят.

В качеството си на шеф на същата комисия Цони Цонев опита да прикрие нарушенията на вече покойния шеф на Окръжния съд в Хасково Росен Русев, който се сочеше като фаворит за шеф на спецсъда през юли миналата година.

Етичната комисия на ВСС отказа да образува проверка и срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева за действията ѝ по делото "Софийски имоти" и по сигнала за използван фиктивен настоящ адрес в село Топола, община Каварна. Според сайта Бивол целта е била да се скрие от призовкари.

В много случаи обаче Цонев и някои от колегите му действаха светкавично при подадени сигнали срещу определени магистрати. Така бе проведена и акцията на ВСС в столичен ресторант, след като бе подадена информация, че съдията Панайот Генков е вечерял на съседна маса с Ангел Христов, част от тандема "братя Галеви". В други случаи проверките на комисия се точеха мудно с месеци .

Цонев се прояви още при избора на Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд, след като отиде на банкета, организиран от магистрата по случай избора. По това време от Съюза на съдиите в България пращаха протестни писма срещу избора на военен съдия с чин "генерал" без опит в цивилното правораздаване за ръководител на едно от най-големите български съдилища. В първите две години от управленския мандат на ГЕРБ вътрешният министър Цветан Цветанов воюва с Пенгезов и го причисляваше към "съдебния октопод". През последната година обаче двамата се разбират чудесно.

Споделяне

Още от България