Яне Янев твърди, че 59 000 гласа са манипулирани на изборите в София

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви в сряда, че 59 000 гласа са били манипулирани на частичните избори в София, които се проведоха в неделя и които бяха спечелени от кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Като се позова на изчисления на експертите на партията, Янев каза още, че в 32 процента от протоколите на секционните комисии има разминаване в броя на пуснатите бюлетини и вписаните избиратели в списъците.

В понеделник членове на ЦИК също обявиха, че има разлика от 30 00 между пуснати бюлетини и подписи в списъците. До момента обаче официално становище оттам не е изразено.

Янев каза още, че РЗС ще подаде жалби в Административния съд в София и във Върховната касационна прокуратура (ВКП) заради изборните нарушения.

"Те поставят под съмнение целия демократичен процес в страната“, посочи той.

Според Янев е "странно“, че кандидатът на БСП Георги Кадиев, който стана втори, "на практика е получил най-много бонус от манипулираните гласове и от драстично разминаване между подадените гласове и вписаните резултати от протоколите“. По думите му ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" са имали "пълен монопол при формирането на секционните избирателни комисии и при този пълен монопол 2/3 от членовете бяха техни“.

Според представителите на РЗС техният кандидат арх. Павел Попов е загубил от манипулациите около 11 000 гласа.

Въпреки че ще сезира съда, Янев обаче не иска касиране на изборите в София, а само "да бъдат отчетени от съда манипулациите и нарушенията“.

Димитър Абаджиев от РЗС коментира, че жалбата до ВКП е за извършване на "длъжностни престъпления и издаване на документи с невярно съдържание от представители на Общинската и секционните избирателни комисии“.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?