Яне Янев твърди, че той е изпратил съобщението до Борисов

Димитър Узунов отрече да е "информирал" Янев или Борисов

Яне Янев твърди, че той е изпратил съобщението до Борисов

Лидерът на РЗС Яне Янев, който е съветник на премиера, твърди, че е човекът, изпратил на министър-председателя есемеса, заради който бе прекъснато заседанието на ВСС в четвъртък, а самият Борисов отиде при кадровиците на Темида. Това съобщи вестник "Струма" в съботния си брой.

Във вторник председателят на ВКС Лозан Панов прекъсна заседанието на съвета и запозна колегите си и журналистите с есемес, получен от премиера, който гласи "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".

Съобщението, което бе изтълкувано от редица юристи като опит за оказване на натиск от страна на Борисов върху председателя на ВКС, стана причина премиерът да отиде във ВСС. Пред съдебния съвет той каза, че е препратил съобщението до Панов, а вчера в парламента заяви, че на него му го пратил негов съветник.

Обяснението от страна на министър-председателя дойде в резултат на скандалната констатация, че член на Висшия съдебен съвет очевидно му рапортува и донася.

"Да, аз изпратих есемеса. Като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпратил като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система", твърди Янев, цитиран от вестник "Струма". По думите му като съветник на премиера той държи "министър-председателят да е наясно какво се случва в системата, защото в крайна сметка отговорността за съдебната реформа е на правителството".

В опита си да спаси реномето на премиера и на ВСС обаче Янев не обяснява защо в есемеса се говори в първо лице, множествено число. 

Възможно обяснение е, че „осветеният“  от разговорите по Яневагейт като човека на Борисов във ВСС – Димитър Узунов - е бивш председател на съда в Сандански, откъдето е и Яне Янев. Впоследствие именно Янев и парламентарната му група в 41-то Народно събрание номинираха Узунов за член на Висшия съдебен съвет.

По-късно през деня пред "Дневник" той отрече да е изпращал съобщението както до Борисов, така и до Яне Янев. "Узунов отказа да коментира повече по темата с есемеса и защо е важно да се изясни какво се е случило", уточнява изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?