Яне Янев вече има собствена парламентарна група

Яне Янев вече има собствена парламентарна група
Партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" вече има своя парламентарна група. Тя бе създадена в сряда и в нея освен Янев влизат още Димитър Абаджиев, земеделецът Георги Пинчев, Борислав Българинов и Румен Ангелов от ССД, бившият депутат от ДСБ Нено Димов, напусналите групата на ОДС Иван Колчаков, Димитър Йорданов, Димитър Димитров и Марио Тагарински. Към групата се присъединява и напусналата същия ден редиците на БНД Татяна Калканова.

Председател на новата група е Яне Янев, а зам.-председатели са Иван Колчаков и Румен Ангелов. Групата ще бъде регистрирана утре в деловодството на Народното събрание.

В Единната народна партия ще се съвещават дали депутатите Елеонора Николова и Мария Капон да се присъединят към новата група.

Според Янев до следващата седмица ПГ на "Ред, законност и справедливост" ще набъбне до 20 души. По думите му групата щяла да е "важен инструмент" срещу практиката за купуване на гласове. Той иска групата да участва в ЦИК за парламентарните избори, но това едва ли ще се случи, тъй като партията му не е участвала пряко в избори, а той влезе в парламента в рамките на коалицията ОДС.

В листите си Янев няма да включва бивши министри, шефове на държавни агенции и агенти на ДС.

Макар от ССД да обявиха, че официално се присъединяват към новия консервативен проект, лидерът им Стефан Софиянски засега не е заявил участие в групата.

Междувременно Иван Колчаков обяви, че окончателно е напуснал СДС.

Споделяне

Още от България