Яне Янев за втори път бе признат за доказан клеветник

Партията му атакува съдиите, осъдили го по жалби на Румен Овчаров

Яне Янев за втори път бе признат за доказан клеветник

Премиерският съветник по борбата с корупцията Яне Янев за втори път бе признат за доказан клеветник по дело, заведено от бившия енергиен министър от БСП Румян Овчаров.

Лидерът на РЗС е осъден по две частни дела, заведени по жалби на Овчаров за това, че през 2013 г. го причислил в свое телевизионно интервю към "организирана престъпна група", както и към "една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи от прехода".

Въпросното изявление Янев направи в предаването "Лице в лице" по бТВ на 11 април 2013 г. Впоследствие Румен Овчаров определи твърденията му като "дрънканици", а самия него, като "Пинокио, чийто нос расте с всяка нова лъжа, която произнася".

По първото дело Янев бе осъден да плати глоба от 1500 лева, както и обезщетение на ищеца в размер на 10 000 лева плюс 1200 лева разноски по делото. По второто дело, окончателно решено от СГС в сряда, Янев трябва да плати обезщетение от 2000 лева, както и разноските по делото на стойност 1900 лева.

Партията на премиерския довереник Янев РЗС реагира моментално, разпространявайки своя подробна позиция по казуса, която сама по себе си дава основания за завеждането на нови дела за клевета.

"Доскорошната председателка на Съюза на съдиите Таня Маринова осъди Яне Янев за обида на енергийната мафия. Делото бе заведено от Румен Овчаров по поръчка на ментора му Красимир Георгиев-Фронтиера, който бе представляван от адвокатската кантора на Даниела Доковска, прочута с успешните "куфарни защити" на повечето червени мафиоти", обявява партията на премиерския съветник, обобщавайки, че "правосъдието в България днес стигна дъното."

В съобщението се твърди още, че "и четирите дела, заведени от енергийната мафия срещу Яне Янев за обида, се разпределиха "случайно" в Софийския районен съд (СРС) на членове на Съюза на съдиите, въпреки че те са малцинство в най-големия български съд. Същият този Съюз на съдиите, чиито досегашни лицемерни крясъци в публичното пространство бяха именно срещу липсата на случайно разпределение на делата, не се посвени да използва този чудовищен порок на съдебната ни система, за да се саморазправи с един от главните критици на половинчатите съдебни реформи. Подаваните от защитниците на Яне Янев жалби, възражения и отводи остават глас в пустинята на българското правораздаване".

"По предишно дело Яне Янев бе осъден и от друг член на Съюза на съдиите – Силвия Цепова, чиито мотиви дори не бяха подписани от нея и бяха съставени в адвокатската кантора на мъжа ѝ, която по това време извършваше правното обслужване на криминално фалиралата КТБ. И отново нищо. Политическият съвет на РЗС счита, че наглото издевателство, което се осъществява от енергийната мафия чрез поръчкови присъди на членове на Съюза на съдиите над лидера на РЗС, писани в кантората на г-жа Доковска, е предизвикателство към всички почетени хора. От днес ние смятаме, че мафията в България си има съдебна власт и тя е обявила открита война на всеки, който ѝ се опълчи", продължава позицията на РЗС.

Накрая е поместен и апел към ВСС "най-после да излезе от летаргичното си състояние и да спре безропотно да обслужва наглите прищевки на един файтон контролирани и купени магистрати, прикриващи се в ръководните органи на Съюза на съдиите, и да хване юздите на съдебната власт здраво в ръцете си."

Интересно е дали премиерът Бойко Борисов споделя тези виждания на съветника си Яне Янев, който наскоро отново блесна на публичната сцена с нескопосан опит да избави началника си от скандала с есемеса, изпратен на Борисов от член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на обсъждането на аферата "Яневагейт". Есемесът, съдържащ донос срещу председателя на ВКС Лозан Панов, впоследствие бе препратен от Борисов на Панов, който обаче даде гласност на случая. Никой от ВСС не си призна, че е писал на премиера, а междувременно Яне Янев заяви, че той е изпратил есемеса, по чиято граматика обаче личи, че авторът му е член на ВСС.

Обясненията на Яне Янев по този случай прераснаха в кампания срещу Лозан Панов, ръководството на Софийския градски съд, Съюза на съдиите и всички, които настояха за изясняване на казуса. Офанзивата му срещу председателя на СГС Калоян Топалов пък съвпадна със скъсването на съпругата на Янев Галя на изпита за съдебни помощници в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?