Янев: Европейските ни партньори вземат страна, толерирайки Северна Македония

Сн. Министерски съвет

Европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки Република Северна Македония, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания, каза служебният премиер Стефан Янев пред посланика на Словения у нас Анжей Франгеш.

Двамата са се срещнали по повод началото на словенското ротационно председателство на ЕС. Един от основните приоритети на Любляна е започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания.

България обаче не подкрепя преговорната рамка на Скопие.

По време на срещата Янев е препотвърди "българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между София и Скопие", съобщиха от правителствената пресслужба.

Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.

Според президента Румен Радев и служения кабинет българската позиция става все по-разбираема за европейските ни партньори, но засега няма изгледи нашите изисквания да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония.

Янев отново заяви пред словенския посланик, че България настоява да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Служебният премиер посочи, че "в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България".

Освен това той каза, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.

Словенското председателство планира среща между ЕС и Западните Балкани за октомври, като Скопие се надява тогава да получи зелена светлина от София. Към момента обаче няма такива сигнали.

ЕК, САЩ, Германия и други страни членки призоваха България да промени позицията си и да подкрепи началото на преговори със Скопие, но почти всички български партии подкрепят твърдото отношение в преговорите със Северна Македония и отказ да се правят компромиси, ако Скопие продължава да не се съобразява с българските изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?