Янев и Бареков в кампания за сваляне и на хасковския кмет

След като кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка, другият нарочен за сваляне "вечен кмет" е този на Хасково Георги Иванов.

"Флагман" на кампанията е лидерът на РЗС Яне Янев, а телевизионното ѝ обезпечаване минава през ТВ7, чийто изпълнителен директор и тв водещ Николай Бареков има и персонален мотив да води тази битка, тъй като кметът Иванов успя да го осъди за клевета на първа инстанция и сега се подготвя по-висшата.

Самият Георги Иванов е с изключително противоречива репутация и срещу него има сериозно недоволство, основно от засегнати бизнес кръгове и партии, твърдят местни източници.

Иванов вече каза, че ако за оставката му бъдат събрани 26 000 подписа, с колкото гласа е избран на последните местни избори, ще се оттегли от поста.

"Кметове като Кирил Йорданов и Георги Иванов са олицетворение на политическия модел, срещу който се бунтуват хората – бояджийството, липсата на морал в действията им страшно дразни народа", обяви Бареков в петък сутринта. Телевизията излъчи репортаж на живо от Хасково, за да покаже протестите срещу Георги Иванов пред кметството. На място обаче имаше трима привърженици на РЗС с две партийни знамена и шепа пенсионери. Това не се хареса на водещия Бареков, който призова да излязат и младите хора.

Лидерът на РЗС Яне Янев каза пред Mediapool, че кметът на Хасково е негова стара цел, заедно с Кирил Йорданов. "Още от 2009 г. ние сме ги обявили за местни феодали", заяви депутатът, който пое ангажимент в понеделник да отиде на място и да даде разпореждания на съпартийците си как да поддържат огъня срещу Иванов.

Според източниците на Mediapool в града местните членове на РЗС се изчерпват с онези, които вече участваха в акцията в петък сутринта. БСП и ГЕРБ, които имали интереси да разкарат кмета, обаче предпочитат да не се афишират като инициатори за оставката му. Те вероятно ще се намесят на по-късен етап, когато Яне Янев вдигне достатъчно шум – с медийна подкрепа, разбира се.

 

Засега подписката срещу Георги Иванов се подкрепя официално от РЗС и местния интернет доставчик "Еском" ЕООД, чийто интереси били засегнати от кмета преди години. Очаква се привържениците на БСП и ГЕРБ да участват в подписката, но не и да я подкрепят политически, за да не я компрометират. "Това е гражданска инициатива. Гражданите не искат Иванов – политиката ще дойде после, когато има сблъсък на идеи. А за да се случи такъв, той не трябва да е кмет", заяви местен член на ГЕРБ пред Mediapool.

Пловдив пак поиска оставката на кмета

 

Междувременно около 30-тина души в Пловдив започнаха поредния си протест срещу ЕВН.

 

Недоволните от монополите граждани се заканиха, че отново ще искат оставката на кмета на града Иван Тотев, както сториха това на протеста си миналата неделя.

 

В петък бившият кандидат за кмет на Пловдив Николай Иванов дори постави едноседмичен срок, в който това да се случи. Иванов обяви, че има подкрепата на много хора от няколко фейсбук групи. Кметът Тотев обаче прие с усмивка призива да се оттегли от поста, съобщи БНТ. Протестиращите искат да бъдат свалени местните данъци и такси.

 

"Данъците в Пловдив са по-ниски в сравнение с повечето от големите градове в страната", коментира кметът призивите на протестиращите да върне местните такси на старите им нива. Искането на оставки, според него, вече се превръща в мода.

 

"Явно е модерно сега, това е Гангнам стайл, просто е модерно", заяви Тотев.

 

В Пловдив живеят 380 хиляди души. На протестите вече идват 20-30 човека, но никой от тях не е дошъл да си каже исканията, допълни още Тотев.

Споделяне

Още от България