Янев се самосезира по скандала с дюните, БСП събира подписи за комисия

Яне Янев

БСП иска парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да провери всички факти, обстоятелства и данни по скандала със сделката с дюни край Несебър, довел до облагодетелстване на близки до управляващите, стана ясно в първия пленарен ден от новата година.

Народните представители започнаха да събират необходимите 48 подписа, за да бъде внесено предложението в деловодството на парламента.

По БНТ във вторник вечерта независимият народен представител Яне Янев, който претърпя метаморфозата от яростна опозиция на Бойко Борисов до горещ негов поддръжник, изрази желание оглавяваната от него анектна комисия за корупция по високите етажи на властта да "разследва" случая с продажбата на дюни край Несебър. В сряда в парламента Янев обяви, че комисията му щяла да е се самосезира.

"Ние сме готови, ако има нагласа в другите парламентарни групи, да подкрепим разширяване на обхвата на проверката, още повече, че от 2003 г. действа Законът за горите", каза зам.- председателят на групата на БСП Ангел Найденов.

"Резервирани сме към идеята проверката на "дюнигейт" да бъде сигнал до комисията "Янев", тъй като тя е буквално сведена до пощенска кутия - само разпределя сигналите на институциите", коментира още той. Найденов смята също, че целта на Янев е да "замете следите" и да насочи вниманието отново към бившите управляващи, като получи трибуна преди изборите догодина.

Все още не е ясно какво е решението на управляващата партия, след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов вече поръча на депутатите си да предложат и приемат анкетна комисия на паритетен принцип, за да няма "оплаквания" от страна на опозицията в неравнопоставеност. Условието на Борисов обаче е проверката да обхваща времето от 2003 година досега.

Споделяне

Още по темата

Още от България