Янев: Ще продължим да питаме за лобитата във властта

Янев: Ще продължим да питаме за лобитата във властта

Партия "Ред, законност, справедливост" не само ще се разграничи, но и ще сигнализира в Брюксел, ако някой се опита да разруши или подмени демократичната политическа система с еднопартийна власт, заяви в неделя пред БНР лидерът на партията Яне Янев.

"Ние продължаваме да подкрепяме по принцип дясната политика на ГЕРБ. Дали сме 6 месеца, защото наследството от тройната коалиция беше ужасно, кражбите бяха огромни и считаме, че не бива премиерът да се заяжда на дребно с нас, а по - наедро да подеме, да речем, ДПС, за които има достатъчно данни, че са осъществявали огромни корупционни схеми", каза Яне Янев. 

"Гласувахме на балотажа в район "Илинден" за кмет на ГЕРБ, защото РЗС имаше 14 процента. Гласуваме днеска в Разлог и бих искал да помоля г-н Борисов да спре да говори за тези 2.9 процента на РЗС в София, защото ще започна да се съмнявам, че ГЕРБ тенденциозно премълчава грандиозните изборни фалшификации в столицата", каза още лидерът на РЗС.

Той припомни, че партията му обжалва пред съда проведените миналата неделя частични избори в София и е подала сигнал във Върховна касационна прокуратура.

Визирайки телевизионно интервю на Бойко Борисов в събота, Яне Янев каза, че премиерът не бива да напада РЗС. "Ние с нищо не сме го обидили, като сме казали, че във всички партии, участвали в правителства през тези 20 години, са имали проблеми с вътрешни лобита. И всички министър-председатели, когато е ставало въпрос за лобита и лобизъм, са реагирали по един и същи начин. Дано Бойко Борисов да си е направил извод", поясни Янев.

На въпрос спокоен ли е за своята "чета", лидерът на РЗС каза, че говори за изпълнителната власт и "кой държи парафа за едно или друго действие, свързано с изпълнителната власт".

Яне Янев се обърна към Борисов с думите, че "никой не е в състояние насила да застави една дясноконсервативна партия, каквато е РЗС, да говори или да не говори".

"Никой не може да ни забрани да задаваме въпроси дали има лобита в управляващата партия ГЕРБ. Ние в РЗС не приемаме назидателно-заплашителния тон, защото той е характерен за казармите и милиционерските участъци през тоталитарния режим на Тодор Живков", предупреди Яне Янев.

Като припомни, че лидерът на ДСБ Иван Костов е предал на премиера данни персонално свързани с лидера на ДПС Ахмед Доган, Яне Янев съобщи, че ръководената от него комисия по корупцията в НС е записала като точка в дневния си ред идната седмица да се самосезира по сигналите с имотите на Доган.

Във връзка с разнищването на скандала с Красьо от Плевен, Яне Янев подчерта, че контактите на "черничкия човек с ланците" съвсем не се изчерпват само с магистрати. След като тази седмица станаха известни имена на трима настоящи депутати от ДПС и един БСП, които са сред "събеседниците" на Красьо, лидерът на РЗС обеща проверката да стигне до край и да бъдат разкрити нерегламентирани контакти на всички политици, включително от предишния парламент.

"В тефтерчето има поне десет човека от НДСВ, на ключови позиции, в това число бивши министри и заместник-министри, в това число заместник-председател на парламент. Така че трябва и ние сме длъжни, когато сме започнали да разкриваме истината, тя да бъде цялата, в пълния ѝ обем...Надявам се до две седмици компетентните органи да си свършат работата и да ни предоставят информацията", каза Янев, който е ротационен председател на комисията за борба с корупцията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?