Янева обясни незаконните СРС-та по "Червей" с пропуск на ДАНС

Бившата съдийка потвърди, че познава Мондешки, но отказа да коментира "Яневагейт"

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева не е разбрала, че е одобрила използването на специални разузнавателни средства (СРС) за незаконно дълъг период от 300 дни по скандалната разработка на ДАНС "Червей" заради пропуск на службата.

Това стана ясно от думите на Янева, която във вторник за пръв път се яви на заседание по делото, по което СГС я осъди в началото на годината на 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

Според обясненията ѝ пред Софийския апелативен съд (САС), който даде ход на процеса на втора инстанция, в последното искане от ДАНС за СРС по случая не е било отбелязано, че то вече веднъж е удължавано.

Янева бе призната за виновна за това, че на 25 март 2014 г. е одобрила продължаването на СРС-тата спрямо информационния масив на МВР, като по този начин те са били прилагани със 120 дни над допустимото. Разрешенията на бившата шефка на СГС по "Червей" датират от 12 септември и 12 ноември 2013 г., както и от 28 януари и 25 март 2014 г.

Във вторник тя обясни пред съда, че от ДАНС са пропуснали да посочат в последното си искане, че срокът на СРС-тата по разработката вече е бил увеличен от Янева на 28 януари 2014 г. Заради многото искания за подслушвани, минаващи през ръцете ѝ, тя не могла сама да се сети за това обстоятелство и неволно прекрачила закона. Версията стана ясна чак сега, тъй като Янева не се яви нито веднъж, докато делото се разглеждаше в доскоро подопечния ѝ градски съд.

"На първата инстанция не дойдох поради две причини. Първата е, че се чувствах изключително притеснена от цялата ситуация, в която съм поставена. Все пак човек за себе си трябва да намери вътрешните сили, за да може да се изправи и да говори. Повярвайте ми, в моята ситуация това не е лесно. Вторият момент е, че все пак това е последният процесуален момент, в който аз все пак мога да изляза и да се защитя. И аз считам, че каквото и да ми коства това като мотивация, трябва да изляза и го направя. Така че е дошъл моментът да дойда и да си дам своите обяснения по делото, защото считам, че това е редно да бъде направено с оглед на разкриване на обективната истина и с оглед правилното постановяване съдебния акт", заяви пред журналистите на влизане в залата бившата съдийка.

Категорично обаче отказа да коментира скандала със записаните ѝ разговори с Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, който се вихри от една година.

"Не сме се събрали днес по "Яневагейт". Доколкото разбрах от медиите, прокуратурата е възобновила проверката, което означава, че се очаква моят разпит. Каквото и да ви кажа, ще бъде свързано със следствена тайна и не е редно да ви го кажа на вас, а на компетентните органи първо. Да се създават днес сензации няма смисъл", отклони въпросите по темата Янева.

Както е известно, миналата седмица прокуратурата възобнови разследването си за записите по "Яневагейт", след като Мондешки обяви пред "Труд", че те са автентични, но измислени, защото тримата умишлено ги направили, за да може да се използват като "застраховка" на Янева.

По този повод тя потвърди, че познава адвоката, от времето, от който е председател на съда, но не може да си спомни точна дата или година. Янева все още не получила призовка за разпит в прокуратурата. Оттам пък засега обявиха единствено, че Мондешки е потвърдил твърденията от интервюто си за "Труд".

Споделяне

Още по темата

Още от България