"Яневагейт" продължава с разказ за играта на карти при Бойко Борисов

Владимира Янева и Румяна Ченалова

Адвокат Момчил Мондешки е бил готов да търси помощ от всякъде за спасяването на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, чието "опраскване" е поръчано лично от премиера Бойко Борисов на главния прокурор. Адв. Мондешки е предложил да потърси подкрепа от Пепи (Петър) Лашев, който играел всяка вечер карти с премиера. Това се разбира от поредния епизод на сагата "Яневагейт". Записите и стенограмата са публикувани в сайта "Биволъ", според който става дума за Петър Лашов, а не Лашев. Лашов е бизнесмен, който преди години се е спрягал за близък до убития бос на ВИС Георги Илиев.

Явно е, че публикуваният сега разговор по "Яневагейт"е продължение на предишен епизод от аферата. Румяна Ченалова, бивш съдия и душеприказчик на Янева, споделя в разговора, че не може да разбере "коя е тази сила", която заплашва да отвее Янева. Тя обяснява на събеседниците си, че лично Делян е говорил със Цацаров и Борисов за Владимира Янева.

Съдия Янева обаче настоява, че положението ѝ е неспасяемо. "Бойко го е извикал (главния прокурор) и е казал да ме приключва“, преразказва Янева разговора си с главния прокурор. Тя допълва, че дори "Жоро Колев“ не можел да направи нищо за нея. Георги Колев е шефът на Върховния административен съд. Премиерът дори не му вдигал телефона, въпреки че се познавали.

Този запис потвърждава казаното в предшестващите изтекли разговори, че "опраскването" на Янева е поръчано от самият премиер на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Красота" - заключава адв. Мондешки за цялата тежка ситуацията около Владимира Янева. Адвокатът предлага да посредничи пред Бойко Борисов: "Да ходя аз да се виждам с Бойко?"

Янева веднага го разубеждава: "Да бе, да бе, да. Още по-лошо ще стане". Мондешки обаче е готов на саможертви: "Мен ме забравяйте, мен“. Планът на Мондешки е да ходи до Банкя с Пепи Лашев (според сайта "Биволъ" става дума за Лашов), с когото премиерът всяка вечер играе карти. Кои са другите от карето не става ясно, но Лашов редовно канел Мондешки: "айде да ходим нагоре към т'ва“.

Тогава Янева сама разказва за бойния си опит на картоиграч в присъствието на Бойко Борисов: "Аз съм имала честта да играя на карти и той беше на моя страна, демек седеше ми зад гърба, диша ми във врата и ми помагаше да биеме останалите“ – обяснява Янева. Дори да не ги бием се счита, че сме ги били – резюмира тя резултата от играта, който напомня дузпите, които бие Борисов, докато спечели".

"Разбрах те, много интересно се играе карти с Бойко. Красота", коментира Мондешки.

От картите с Бойко Борисов темата се прехвърля към предсказанията на врачка.

Преди месец сагата "Яневагейт" навлезе в следващата си фаза, след като "Биволъ" публикува запис, в който се разбира какво врачката Ели разказала на адв. Мондешки за спасението на компанията от трудните времена.

От признанията на Румяна Ченалова се знае, че разговорите са водени точно преди Висшият съдебен съвет да отстрани Владимира Янева по искане на главния прокурор Сотир Цацаров на 19 февруари 2015 година. Няколко дни преди това решения първият залп по Янева бе даден лично от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

Ето и цялата стенограма, както е свалена от сайта "Биволъ":

Ченалова: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.

Адв. Мондешки към Янева: Дай тва да го обмислим просто и (не се разбира)

Ченалова: След това главният ти казва, че няма проблем.

Янева към Мондешки: Добре ще го... (не се разбира)

Ченалова: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява т'ва чудо. Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?

Янева: Е, ама главният прокурор при срещата ни в петък ми каза, че в сряда…

Мондешки: Че е било неудържимо

Янева: Бойко го е извикал и му е казал да ме приключва. Т'ва ми го казва главния прокурор

Мондешки: Ужас.

Янева: След т'ва друго нещо, на Жоро Колев казва: "Ако натискът от Бойко стане много голям, аз няма да имам друг избор освен да образувам производство срещу нея и да искам отстраняването ѝ". Като ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мондешки: Красота.

Янева: Жоро вика: "Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига".

Мондешки: Да ходя аз да се виждам с Бойко?

Янева: Да бе, да бе, да. Още по-лошо ще стане.

Ченалова: Само т'ва остава.

Мондешки: Ма не ма интересува, важното е да спасиме, мен ма забравяйте, мен.

Янева: Още по-лошо ще стане.

Мондешки: Ми що, мятам се с Пепи.

Янева: Кой е тоя Пепи?

Мондешки: Пепи Лашев. Пепи Лашев всяка вечер са на карти. Отивам. Пепи ще го хвана, той постоянно ме кани да ходим нагоре към тва, хващам го.

Янева: Не, не, не, не, не.

Мондешки: Не, не, хващам го да ме научи поне как се играе карти, щот не съм играл, сантасе само мога да играя. Не знам кво играят те. Може би белот.

Янева: Аз съм имала честта да играя на карти той беше на моя страна. Демек, седеше ми зад гърба, дишаше ми във врата и…

Мондешки: Ти помагаше.

Янева: Ми помагаше как да играя, за да биеме останалите и ми каза, че дори да не ги биеме се счита, че сме ги били.

Мондешки: Хаха, служебна победа. Разбрах те. Много интересно се играе карти с Бойко.

Янева: Хе

Мондешки: Красота.

Янева: Въобще, какво да ти обяснявам, случки к'вито искаш. Но, така или иначе…

Мондешки: Така или иначе сега се спасяваме и след шест месеца ще му мислиме.

Янева: Да бе, да.

Ченалова: Чакай, какво точно каза тая, аз нищо не и разбрах. Две жени, на върха, надолу, нагоре, отляво, отдясно…

Мондешки: Човек от…

Янева: Две руси жени каза.

Ченалова: Да?

Мондешки: Едната зодия Рак винаги излиза.

Ченалова: И какво две руси жени?

Мондешки: Тръгват. Едната си тръгва след три месеца. Аз я питам: наш'та или едикоя си? И тя каза: Не, не, другата си тръгва. Докато тва, след шест месеца. Сега ѝ се разминава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?