Янис Варуфакис – поразяващата уста на гръцкото правителство

Някои от най-добрите цитати на икономиста марксист

Икономистът марксист Янис Варуфакис в понеделник подаде оставка като финансов министър на Гърция, за да помогне на правителството да постигне споразумение с кредиторите, чиито условия гърците отхвърлиха. Той бе "поразяващата уста" на гръцкото правителство. Последното, в което обвини международните кредитори, беше "тероризъм". Но през изтеклите шест месеца, в които дефилира на преговорите с колегите си от еврозоната, дава изявления пред медиите и държа речи в родината си, той блесна с още редица изказвания. В деня на неговото оттегляне международните медии, следящи със затаен дъх събития около Гърция, решиха да разведрят атмосферата с някои от "бисерите" на Варуфакис.

"Ще нося ненавистта на кредиторите с гордост" – думи, взети от негов пост при подаване на оставката.

"Това, което те правят с Гърция, си има име: тероризъм. Брюксел и Тройката искат днес да спечели "Да" (на референдума), за да могат да унижават гърците. Защо ни принудиха да затворим банките? За да се внуши страх у хората. Разпространение на страх се нарича тероризъм" – интервю за El Mundo преди референдума в неделя.

"Ние сме най-лявата партия, която в продължение на десетилетие поддържа тезата, че гръцката олигархия е най-голямата пречка за растежа на страната" – изказване по време на финансов форум в Италия през март 2015 г.

"Убеждението, че всички скакалци са в южната, а всички мравки са в северната част (на Европа-бел.ред.) е старомоден и токсичен. Скакалците и на север, и на юг причиняват проблеми. А мравките на север и юг се опитват да ги решат" – по време на същия форум в Италия.

"За мен е чест, че "Билд" се опитва да подкопае авторитета ми. Колкото повече го правят, толкова по-добре спя през нощта" – изказване, с което отхвърля критиките на германския таблоид през март.

"Те са единни в омразата си към мен... и аз приветствам тази омраза" – пост в социалната мрежа Twitter след срещата на финансовите министри в Латвия през април.

"Ние дори не сме съгласни в несъгласието си" – след разговор с германския финансов министър Волганг Шойбле през февруари.

"Онези, които разбират дълбоката разлика между валутен съюз и фиксиран валутен курс, разбират също така какво аз наричам "доктрината Eagles". Доктрината Eagles? В техния хит "Хотел Калифорния" последната строфа е "Можеш да напуснеш по всяко време, но никога не можеш да си тръгнеш"(You can check out any time but you can never leave)” - през май 2011 г., вдъхновен от групата "Eagles", по време на обсъждане на Грекзит.

"Гърция е абсолютно и необратимо ангажирана да остане в еврозоната. Проблемът е, че след като сте в нея, става като в песента на Eagles "Хотел Калифорния" – можете да напуснете по всяко време, но никога не можеш да си тръгнеш" – в интервю за CNN през януари.

"Ще унищожим основата, върху която е строена системата десетилетие след десетилетие, мрежата, която грубо изсмуква енергията и икономическата мощ от всички в обществото" – изказване пред политическия елит на Гърция.

"Невежи политически персони, отричайки системния характер на кризата, провеждат политики, които са сходни с бомбандирането на икономиките на горди европейски народи, с цел да ги спасят" – пост през февруари срещу натиска от ЕС

"Гръцката демокрация днес избра да спре нежното отиване към нощта. Гръцката демокрация реши да се противопостави на умирането на светлината" – след изборна победа на СИРИЗА през януари, правейки препратка към поета Дилан Томас.

"Бях третиран със съмнителното промотиране от посредствен, второразреден икономист до висш...гръцки икономист" – пост през ноември 2013 г.

"Каквото и да прави или казва Германия, тя винаги плаща" – интервю за френския вестник La Tribune през януари 2015 г.

"Комитет, построен върху гнили основи" – описва големите кредитори на Гърция от еврозоната по време на пресконференция през януари 2015 г.

"В действителност, Карл Маркс е отговорен за формирането на моя възглед за света, в които живеем, от моето детство до ден днешен. Това не е нещо, за което говоря доброволно пред "изискано общество" в тези дни, защото самото споменаване на думата с М, аудиторията изключва" – през 2013 г. по време на годишна конференция на леви партии в Загреб.

"Третират ме като странна птица, защото говоря за макроикономика... За мен е удивително как квазисложните дискусии за икономиката почти се считат за лошо възпитание" – в интервю за The Wall Street Journal от февруари 2015 г.

"Вярвам, че споразумението ще бъде "в открито море" в следващите няколко дни или седмици" – говорейки по време на бизнес конференция в Брюксел през май 2015 г.

"Гърция ще остане в еврозоната. Депозитите в банки в Гърция са в безопасност. Кредиторите са избрали стратегия на изнудване въз основа на затваряне на банките. Настоящата безизходица се дължи на този избор от страна на кредиторите, а не на преустановяване на преговорите от гръцкото правителство. Мястото на Гърция в еврозоната и в Европейския съюз не подлежи на преговори" – агитирайки за гласуване с "Не" на проведения в неделя, 5 юли референдум.

"Ние унищожихме печатните преси – вече нямаме печатни преси" – пред австралийското радио АВС по повод слуховете за връщане на драхмата.

"Това видео беше фалшифицирано. Никога не съм показвал пръст. Никога не съм показвал среден пръст" – обяснението на Янис Варуфакис след появилия се клип, в който той показва среден пръст на Германия.

"Предпочитам да ми отрежат ръката" – отговор на въпроса дали би подписал спасителния план с кредиторите, ако резултатът от референдума е "Да".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа