Янка Такева е предложена за най-високото държавно отличие

Янка Такева

Дългогодишната председателка на Съюза на българските учители Янка Такева е предложена за награждаване с най-високото държавно отличие – орден "Стара планина", съобщи правителствената информационна служба.

Поводът е 25-годишнината на Синдиката на българските учители и значителния ѝ принос към развитието на образованието и гражданското общество, е посочено в съобщението.

Янка Такева е председател на организацията от 1994 г.

Та беше удостоена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – първа степен през 2010 г. Пет години по-късно беше наградена и с почетното отличие "Неофит Рилски" на Министерството на образованието и науката.

Такева е завършила икономика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и педагогика в Югозападния университет "Неофит Рилски".

От 1980 до 1987 г. е директор на дом за сираци в София, след което става главен специалист в управление "Просвета" на община "Красна поляна" в столицата.

Янка Такева е член на Националния съвет за закрила на детето и е вицепрезидент на Женския комитет на Паневропейския регионален съвет към Международната профсъюзна конфедерация.

Споделяне

Още от България