Янка Такева оглави съпротивата срещу по-кратка лятна ваканция

Янка Такева

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева се обяви против предложението на Министерството на образованието за скъсяване на лятната ваканция. Предложението, публикувано за обществено обсъждане през миналата седмица, предизвика разпалена полемика сред родители и учители.

Идеята на образователното министерство е учениците да получат по-дълга есенна, по-дълга коледна и по-дълга пролетна ваканция, но да приключат учебните си занятия с една седмица по-късно през лятото. Промяната не увеличава броя на учебните им дни и часове, а е резултат от по-дългите почивки през годината.

Мненията очаквано са в двете крайности – от пълна подкрепа до тотално отхвърляне.

“Лично аз смятам, че лятната ваканция през месеците юли и август не трябва да се пипа. И учителите, и децата ни имат нужда да “презаредят батериите“. Знаете колко е напрегнато. Смятам, че МОН много избърза. Първо, този въпрос трябваше да бъде разгледан на отраслов съвет. Второ, трябваше много добре да се поднесе на педагогическата колегия, много добре да се мотивира“, заяви Такева пред “Фокус“.

“Механичното местене на ваканции не е добър механизъм и подход. МОН много избърза преди да чуе учителите“, коментира Такева.

Тя настоя в четвъртък да има отраслов съвет, за да може да се изчистят въпросите и колегите ѝ в образованието спокойно да си подготвят следващата учебна година. “Знам, че всеки нов екип иска да прави революционни промени. Революционните промени са много хубави, но те се подготвят, те не стават от днес за утре. И революциите стават така“, каза Такева.

“Лично аз смятам, че политика на МОН трябва да бъде лятната подготовка на децата от I до VII клас. И то на деца, които имат образователни дефицити“, коментира Такева.

По думите ѝ сега всяко училище прави такава лятна подготовка в рамките на 10-15 дни след завършване на учебната година на I-IV клас и V-VII клас.

“Прави го по собствено желание, защото вижда, че децата имат нужда да доусвоят част от материала. Сега това би трябвало да стане политика на МОН, която да се финансира, защото без финансиране, това не може да се случи”, каза тя.

Според нея за учениците в VIII-X клас ваканцията не трябва да се пипа, защото по думите ѝ това са вече големи деца, които помагат на родителите си в семейния бизнес. “Една голяма част от тях спортуват, други ходят на лагери, които са им по интереси. Развиват своите професионални наклонности“, заяви тя.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова съобщи в понеделник пред БНТ, че общественото обсъждане на промените в организацията на учебния процес ще продължи до 28 август. В последния ден от месеца министър Красимир Вълчев ще обяви дали лятната ваканция ще бъде по-кратка спрямо тази от миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България