Янка Такева заплаши с учителска стачка ала 2007-а заради "бръмбарчета в якичките“

Несменяемата синдикалистка подсили напрежението между педагози и родители

Неочаквано остро изказване на несменяемата вече 23 години лидерка на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева засили напрежението между родители и учители в четвъртък.

По време на 20-ата церемония за връчване на наградите в националния конкурс "Учител на годината“ Такева заплаши родителите с "римейк“ на учителската стачка от 2007 г.

"Днес никой не може да си позволи да слага каквито и да е "бръмбарчета" в якичките, в джобчетата или някъде закачени върху дрешките на децата, за да се подслушва българският персонал в образователните институции“, заяви Такева по повод исканията на родители за видеонаблюдение в детските заведения и класните стаи като мярка срещу грубо отношение на учители към децата.

Тя добави, че ако това продължи, Синдикатът на българските учители ще напусне демонстративно работните си места за 40 дни. "Ще повторим стачката от 2007 г., защото тогава не ни упрекваха, че не сме в класните стаи и че децата не учат, тогава ни упрекваха, че няма кой да им гледа децата", заяви Такева.

През септември и октомври 2007 г. хиляди български учители протестираха по улиците на София в продължение на 40 дни. Въпреки че педагозите имаха редица искания за подобряване на условията им на труд и на образователната система, стачката се запомни с исканията за по-високи заплати. В крайна сметка протестиращите си извоюваха едва 18% увеличение на възнагражденията.

В четвъртък обаче заплахите на Такева не бяха насочени към правителството, което е първото, поело ангажимент за двоен ръст на учителските заплати за 4 години, а към родителите. Вероятно изказването на синдикалистката е провокирано от националния родителски протест от 10 май срещу насилието в училищата, детските градини и ясли. Тогава майките и бащите поискаха поставянето на видеокамери в класните стаи и забавачките с пароли за достъп на родители, за да се контролират случаите на грубо отношение на учители към деца.

От изказването на Такева се разбра, че проблемът с агресията и неграмотността в училище се дължи основно на родителите и евентуално – на политиците.

В словото си синдикалистката поиска да се подписва договор между ръководствата на училищата и родителите, за да изпълняват те ангажиментите си, когато децата са в училище и в детската градина.

"Имаме нужда българският учител да се разтовари от ненужната бумащина в училище, която го превърна в администратор“, заяви Такева.

Тя се обърна към учители в залата, че трябва да имат самочувствие, защото "имаме изключително добро средно образование и най-развитата образователна предучилищна система, но трябва да се поиска от новото ръководство на МОН да се квалифицират учителите, преподаващи в девети клас за това как да работят по тестовете за международното изследване PISA".

На церемонията Янка Такева поиска също "да излезе от анонимност всеки, който оценява българските учебници". Тя попита риторично кой носи отговорност, когато има недоволство от това как се списват учебниците.

"13.8 процента е неграмотността сред младите хора в училищна възраст", каза лидерът на СБУ и посочи, че за това "не е виновен българският учител". Янка Такева заяви категорично, че за този негативен факт "са виновни тези, които не създадоха механизъм за влизането на тези деца в училище и за отговорността, по Конституцията на България, родителите да си изпращат децата на училище".

Пред журналисти Янка Такева поясни, че е против видеонаблюдението в класните стаи и в занималните, но то трябва да е налично при провеждането на матурите, както и в коридорите и в дворовете на училищата.

Такева призова учениците да имат достойнството да покажат знанията си по време на матурите, а не да се възползват от преписване на изпитите. "Можем да стигнем и по-далече - ако два пъти един ученик е хванат да преписва, не трябва да има право да се явява на матура и да ходи на друго място да си валидира знанията", коментира Такева.

Образователният министър Красимир Вълчев бе видимо изненадан от странното словоизлияние на Янка Такева.

Той повтори, че в управленската програма е заложен ангажимент за удвояване на учителските възнаграждения за четири години, като финансовото министерство вече е заложило за целта по 330 млн. лв. годишно в бюджетната прогноза до 2020 г.

"Предполагам, че следващите дни ще има какво да ви кажем за учителските заплати. Не знам дали е имало друго правителство, друга управленска програма, с толкова силен ангажимент към учителите за увеличение на възнагражденията им”, посочи министърът.

От думите на Вълчев се разбра обаче, че предвиденото увеличение няма да е еднакво за всички учители, като със социалните партньори ще се уточнява колко ще е общият ръст и колко – диференцираният.

Министър Вълчев повтори, че учителските възнаграждения трябва да надвишават средните заплати за страната, за да се мотивират повече млади хора да се включат в педагогическо образование и в педагогическа професия.

По повод агресията в училище министърът заяви, че много скоро ще бъде направена среща, на която на едно място ще бъдат учители и родители, за да се намерят общите решения. Антагонизмът на мнения не е добрата политика, допълни той.

По повод на темата за видеонаблюдението министър Вълчев каза, че и сега има такова в класни стаи в училищата, но отбеляза, че въпросът е дали то да е постоянно включено в интернет и дали да може да се ползва от родителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България