Януарското парно в София ще се преизчисли по старите цени

Януарското парно в София ще се преизчисли по старите цени

Януарските сметки за парно в София ще бъдат преизчислени по старите цени и разликата от надвзетите суми ще бъде приспадната от парите за февруари или март. Това съобщи във вторник министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след масовите оплаквания на абонати, че получените сметки са били двойно по-големи от тези през януари 2008 г., а освен това през този януари радиаторите бяха студени заради газовата криза.

Решението за преизчисление на дължимите суми е било взето “тази нощ“ в Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на дружеството. Само преди дни министър Димитров не виждаше нищо скандално във високите сметки за топлоснабдявене, които обясни с поскъпването на услугата с около 34 на сто.

Шефът на "Топлофикация - София" Петко Милевски пък отдаде високите фактури на това, че софиянци са се къпали повече и им се били родили бебета, заради които надували парното. И всичко това на фона на студуването на потребителите на топлофикацията в първите дни на газовата криза, докато дружеството мине на по-евтиния от природния газ мазут.

Петър Димитров каза, че решението да не се консумира позволеното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повишение на цената от 1 януари с 18.79 на сто е на правителството.

И новите сметки пак по-високи

Сега сметките за парно ще бъдат преизчислени по цените към тази дата, които обаче все пак са по-високи с 14 на сто от действащите през януари 2008 г. При това положение клиентите няма как да не получат по-големи сметки от тогавашните.

Разликите във вече пратените януарски сметки и преизчислените ще се приспада от февруарските, както и от мартенските, ако се налага, обясни министърът.

По старите цени ще се изчисляват и сметките за февруари и март. Това се позволява от нормативната база, тъй като ДКЕВР определя пределно допустими цени, а дружествата решават дали ще прилагат тях или ще продават на по-ниски.

За сметка на сегашните загуби, които явно столичното парно ще натрупа заради продажбите под себестойността, което винаги е било водещо в исканията на топлофикациите за поскъпване на цените, дружеството в София ще иска от ДКЕВР да не намалява цените за второто тримесечие на 2009 г. Тогава според прогнозите на “Булгаргаз“ цената на синьото гориво ще падне с над 10 на сто, което трябва да се отрази в цените на парното.

Димитров обаче не пожела да коментира дали от април държавното дружество ще иска да запази пределно допустимите му за първото тримесечие цени или ще предложи по-малко намаление на цените, които ще се формират след поевтиняването на газа. Това по думите му било въпрос на калкулации.

Той изрази недоумението си от множеството оплаквания на гражданите от надутите сметки. Според него за януари м.г. абонатите са получили сметки за обща сума 50 млн. лв. Този януари сумата е 60 млн. лв., като потребеното количество е намаляло само с 11.5% заради газовата криза, каза министърът. Думите му ярко контрастират на изявленията на Милевски за надутите радиатори и голямото столично къпане.

Очакван хаос с възстановяване и плащане

Петър Димитров не позволи да му се задават въпросите как това решение ще се отрази върху топлофикацията, чиито дългове за газ надхвърлят 300 млн. лв., а и след шоковите сметки за януари дори и редовните платци на дружеството отказват да си погасяват нереалните суми. Възможно е хората окончателно да решат да не плащат преди изравнителните сметки, които да отразят реалното потребление по съответните цени, макар че и тези фактури са неясни за повечето клиенти.

Допълнително влошаване на финансовото състояние на дружеството ще се отрази върху плащанията към “Булгаргаз“, която веднъж вече – миналия септември, започна да ограничава подаването на суровина заради натрупаните дългове. Тогава клиентите със забавени плащания се стреснаха и започнаха да ги погасяват, но при сегашната ситуация с явно надписаните сметки номерът надали ще проработи.

Друг съмнителен момент е как дружеството ще отрази корекцията за януарските сметки във февруарските по достатъчно разбираем за клиентите начин и съпоставим със старите сметки, така че те да не се усъмнят, че отново нещо ги мамят, което между впрочем е в основата на отказа дори на хора с възможности да си плащат консумацията.

За високите сметки в други градове министърът каза, че самите собственици на топлофикации трябва да решат дали да се откажат от повишението от януари, но “ние не може да сме заклинатели“. По-късно от ведомството му съобщиха, че за сряда е насрочена среща с представители на ДКЕВР и на топлофикациите във Велико Търново, Казанлък, Бургас, Шумен, Плевен, Варна, Пловдив, Разград, Враца и др. Димитров искал да се потърсят варианти за прилагане на аналогична мярка като тази за столичното парно и за потребителите на частните топлофикации в страната.

Пазарни механизми за политически цели

Компании, притежаващи топлофикации в другите градове, коментираха, че решението на държавата за столичани изпраща разнопосочни сигнали към потребителите и ги обърква. Веднъж им обясняваме колко е важно цената да се вдигне, за да има въобще парно, втори път държавата решава да продава под себестойността на енергията, оплакаха се представители на фирми, присъстващи на енергиен форум във вторник.

Енергийни експерти коментираха, че в случая държавата използва за политически цели механизми, които би трябвало да са пазарни. Никой не се и усъмни, че мярката се взема, за да се тушира напрежението сред близо милион гласоподаватели, а през април, когато реално клиентите плащат само за подгряване на водата, вече сметките няма да са толкова високи като суми, но пък ще отразяват скъпи тарифи, формирани при по-евтин газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес