Янукович говори за посредничество на Австрия, после на Русия

Янукович говори за посредничество на Австрия, после на Русия

Украинският премиер Виктор Янукович поиска в четвъртък Австрия да посредничи в неговия политически спор с президента Виктор Юшченко, съобщи ББС. Според Янукович президентът е действал незаконно, като е издал указ за разпускането на парламента и провеждането на избори.

В същото време около 20 хиляди привърженици на Янукович са излезли по улиците на Киев. Основаната подкрепа за него идва от предимно рускоговорящата източната част на страната.

Юшченко от своя страна отказва да изтегли указа и заплаши в четвъртък, че всеки, който откаже да изпълни президентската заповед, нарушава закона. “Аз още веднъж ще подчертая, че заповедта е задължителна. Отказът тя да бъде изпълнена, ще бъде последван като криминален акт”, каза още той.

Въпреки това украинският парламент продължава да работи, а правителството отказва да подготви изборите преди произнасянето на Конституционния съд по казуса.

“Аз взех решение да помоля международни посредници – австрийския канцлер – Австрия е неутрална страна – и е добре известна със своите правни експерти”, заяви премиерът.

По думите му ходът е обоснован с опит да се предотврати ескалация на конфликта, напрежението сред гражданите и да се върне ситуация обратно в сферата на закона.

Правителството на Украйна възнамерява да се възползва от съдействието на Русия за урегулиране на вътрешнополитическия конфликт, заяви по-късно Янукович на пресконференция, цитиран от ИТАР-ТАСС.

“Използваме предложението на външния министър на Русия Сергей Лавров”, каза Янукович. Той счита, че при определено развитие на събитията предвижда да се обърне за помощ за регулиране на кризата към съседни страни, в това число Русия и Полша.

Той поясни, че по-раншното му обръщане за помощ към Австрия е “свързано със стечение на обстоятелствата”.

В сряда руският външен министър каза по време на посещението си в Ереван, че Русия ще окаже съдействие на Украйна за урегулиране на кризата, ако Киев поиска това. Той допълни, че Москва е заинтересована решението да бъде намерено в рамките на украинските закони, въз основа на конституцията и чрез диалог между всички политически сили в страната.

Междувременно външнополитическият представител на ЕС Хавиер Солана призова за сдържаност. Той вече е провел телефонни разговори с Юшченко и Янукович и е призовал за намиране на политическо разрешение.

Споделяне

Още от Свят