Янукович и Тимошенко в оспорвана битка за президентския пост в Украйна

Янукович и Тимошенко в оспорвана битка за президентския пост в Украйна

В Украйна в неделя се провеждат президентски избори, които завършват в 20 часа българско време. Право на участие в изборите имат 36.6 млн. украински граждани.

Кандидатите за президентския пост са 18, сред които са действащият президент Виктор Юшченко, премиерът Юлия Тимошенко и лидерът на проруската лява Партия на регионите Виктор Янукович.

За спечелване на изборите на днешния първи тур кандидат-президентът трябва да събере над 50% от гласовете на регистрираните избиратели. Ако това не се случи, ще има втори тур, който е определен за 7 февруари. На него ще се явят първите двама кандидати, спечелили най-много гласове.

Според социологическите проучвания най-големи шансове за победа на първия тур или за отиване на втори тур имат Юлия Тимошенко и Виктор Анукович. Вероятността сегашният президент Виктор Юшченко да бъде преизбран се определя като незначителна.

Първите резултати от успоредните социологически проучвания (екзитпола) ще станат известни след приключването на изборния ден, а официалните – до 27 януари.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?