Янукович и Юшченко не могат да постигнат компромис

Кризисните преговори между конкурентите за президентския пост в Украйна не се развиват добре, каза украинският президент Леонид Кучма, цитиран от Ройтерс. Никой не може да каже какъв компромис ще бъде постигнат и дали изобщо ще бъде постигнат, каза Кучма и добави, че това е силно необходимо на Украйна. Преговорите с посредничеството на Русия и Европейския съюз започнаха в петък.

Оспорваните президентски избори тласнаха страната към ръба на катастрофата. Има само една стъпка до пропастта, заяви украинският премиер и отменен победител във вота Виктор Янукович, цитиран от Ройтерс. "Ако бъде пролята една капка кръв, няма да можем да спрем", посочи той пред привържениците си, които препълниха залата в Северодонецк. В източния украински град върви конгресът на народните представители и депутатите в местните съвети. Янукович призова привържениците си да се въздържат от кръвопролития.

Опонентът му Виктор Юшченко от своя страна призова своите поддръжници да продължават акцията на гражданско неподчинение "до пълна победа", предаде ИТАР-ТАСС. "Никой няма да си тръгне оттук, докато не видим пълна законна победа", каза опозиционерът пред 500-хилядния митинг на площад "Независимост" в Киев.

Юшченко отбеляза, че неговите привърженици ще провеждат мирна акция. "Ние обсадихме сградата на администрацията на украинския президент и на правителството. Но нямаме намерение да използваме сила против когото и да било. Ще дойде време и ще ни донесат ключовете за тези държавни институции", каза той, като предупреди властите, че е недопустимо да се използва сила. Ако това стане, "ние ще излезем от преговорния процес и ще призовем нацията да защити своите права", заяви Юшченко.

Украйна е заинтересована от развитието на равноправни отношения както с Русия, така и с Европа, каза Юшченко на днешния митинг. "Русия е голяма страна. В по-добри времена ние сме продавали във Федерацията 38 процента от украинското производство, сега процентите са едва 18. От това губят и Украйна, и Русия", отбеляза Юшченко. Според него ще бъде голяма грешка, ако пострадат търговско-икономическите, военно-техническите и други направления в отношенията между Русия и Украйна.

"Европа също е наш съсед. И ние не можем да изграждаме нашата политика така, че да се движим в едно направление - било то на Запад или към Русия", каза още Юшченко.

Опозиционният лидер заяви, че призивите за автономия в Източна Украйна, които бяха отправени в събота, представляват заплаха за страната. Пред 100 000 хиляди свои привърженици в центъра на Киев той настоя настроените сепаратистки представители на местните власти да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Юшченко каза още, че представителите на властите в Източна Украйна, които са разгневени от неговите опити да отхвърли победата на Виктор Янукович на президентските избори, "могат да вземат решение, което да заплаши териториалната цялост на страната".

Реална е опасностто от разцепване на страната, смята полският президент

Има реална опасност от вътрешно разцепване на Украйна вследствие на спорните президентски избори, заяви днес полският държавен глава Александър Квашневски на връщане от Киев, предаде Асошиейтед прес.

още

В неделния следобед стана ясно, че местни лидери от източните райони на Украйна единодушно гласуваха за произвеждането на референдум за техния "регионален статут", предаде Ройтерс. Всички делегати на провеждащия се в Северодонецк регионален конгрес гласуваха в подкрепа на произвеждането на референдум през декември, на който да се реши статута на региона.

Юшченко получи подкрепа и от представители на руската демократическа партия "Яблоко" и на Съюза на десните сили. Около 200 души от тези политически сили в неделя демонстрираха пред украинското посолство в центъра на Москва в полза на Юшченко, предаде ИТАР-ТАСС. Край посолството се събраха и представители на движението Трудова Русия, за да подкрепят проруски ориентирания украински премиер Виктор Янукович. Няма съобщения за инциденти.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: