Янукович избра за първа визита Брюксел

Янукович избра за първа визита Брюксел

Плановете на президента на Украйна Виктор Янукович първата му визита зад граница да бъде в Брюксел бяха официално потвърдени от двете страни. След като положи клетва в четвъртък, Янукович се срещна в Киев с председателя на Европарламента Йежи Бузек и изказа желание в най-скоро време да посети белгийската столица, предаде "Интерфакс", като се позова на пресслужбата на държавния глава.

По-рано източник на агенцията от централата на ЕС съобщи, че от европейска страна има пълна готовност за срещата и се чака само насрочване на дата от украинска страна. Вече е известно, че посещението ще бъде на 1 март, както се очакваше.

По време на визитата Янукович ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с Йежи Бузек, с президента на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой. В стадий на съгласуване е и срещата на Янукович с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и безопасността Катрин Аштън, в която може да вземе участие и европейския комисар по въпросите на външната политика и добросъседството Штефан Фюле.

Така Янукович по косвен начин демонстрира приоритетите си като държавен глава, избирайки именно Брюксел, а не Москва за цел на своята първа визита, отбеляза в четвъртък "Файненшъл таймс". Както вече е известно, руският президент Дмитрий Медведев отправи покана до украинския си колега да му гостува в Кремъл през първата десетдневка на март. А в четвъртък стана известно, че Янукович ще посети Москва на 5 март, както се е разбрал с председателя на руската Държавна дума Борис Гризлов, който е Киев за церемонията по встъпването в длъжност.

Въпреки желанието си първата му визита да бъде в Европа, Янукович поиска да бъде махнат флагът на ЕС от площад "Европа" в Киев, съобщи украинското издание "ForUm". Тази стъпка, според депутата от фракция БЮТ Владимир Яворивский, е към "демонтаж на украинската държава" и символизира завой от европейския курс, предприет от страната в последните години.

Новият украински президент се готви да балансира между Русия и Запада

Външнополитическите планове на Янукович не са съвсем ясни и ще бъдат предмет на обсъждане в централата на ЕС в Брюксел. Новият държавен глава, за разлика от предшественика си Виктор Юшченко, не е привърженик на бързата интеграция със Запада, смята "Файненшъл таймс".

"След 2004 г. Украйна пропуска възможностите за бърза интеграция с ЕС. Сега, когато Русия е по-силна, а ЕС е зает с други въпроси, нов пробив към Запада ще бъде нереалистичен. Балансирането между Русия и Запада е разумният избор. Но Янукович не трябва да забравя, че украинците виждат бъдещето си в интеграцията с ЕС. Никакви краткосрочни договорености с Москва не трябва да влияят на дългосрочните перспективи. ЕС трябва да кажат (на Янукович - б.р.) това", пише авторът на статията в британския делови вестник.

Сред въпросите, които могат да бъдат зададени на Янукович, са за присъединяването към Митническия съюз, оглавяван от Русия, и едновременното желание да бъде сключено споразумение за свободна търговия с ЕС. Засега не е ясно двете цели колко са съвместими.

"Файненшъл таймс" отбелязва намерението на Янукович да обедини Русия и ЕС в консорциум, участващ в управлението на украинските газопроводи, но интерпретира това желание нееднозначно, виждайки в него както искрено желание за партньорство с цел стабилизиране на икономиката, така и възможност за сделки на "Газпром" и на сенчести бизнесмени.

Швейцарското френскоезично издание "Le Temps" изразява мнението, че посещението на Янукович в Брюксел е нужно на новия президент, за да отхвърли слуховете, че е марионетка на Москва. Според автора на статията Янукович все пак остава представител на бизнесмените, които са станали депутати с цел задоволяване на личните интереси" и хората от неговото обкръжение са заинтересовани от излизане на европейския пазар, но не искат да късат с Русия.

Европарламентът утвърди правото на Украйна да кандидатства за членство в ЕС

В четвъртък Европарламентът подложи на гласуване резолюция по отношение на Украйна има и бележката за възможността на Киев да кандидатства за членство в ЕС. "След като Украйна е европейска държава и в съответствие с чл. 49 от Договора за Европейския съюз, тя може да поиска членство в ЕС както всяка европейска страна, в която властват принципите на свободата, демокрацията, спазването на правата на човека и на основните свободи, а също и върховенството на закона".

В този документ Европарламентът се обръща към Съвета на ЕС с молба да предостави на ЕК мандат за разработването на пътна карта за безвизов режим с Украйна.

Европарламентът се надява, че новото ръководство на страната ще преразгледа отношението си към някои исторически лица като Бандера, когото Виктор Юшченко удостои с титлата национален герой.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?