От руска земя

Янукович обвини новите управляващи в Киев, че готвят гражданска война

"Ще се върна в Киев, насрочените президентски избори не са легитимни"

Виктор Янукович

Сваленият украински президент Виктор Янукович обвини новите управляващи в Киев, че планират да започнат гражданска война. По време на втората си пресконференция на руска земя Янукович отново каза, че се смята за легитимния държавен глава, а властта е била противоконституционно заграбена с оръжие.

 

Той каза, че ще се върне в Киев, "веднага щом стане възможно, сиреч не след дълго" и опроверга съобщения в медиите, че е болен.

 

"Искам да напомня, че оставам не само единственият легитимен президент на Украйна, но и върховен главнокомандващ. Не съм прекратявал предсрочно своите пълномощия, жив съм, не са ме отстранили от длъжност по реда, предвиден в конституцията на Украйна", каза Янукович.

 

Според него войниците и офицерите от въоръжените сили на Украйна няма да изпълняват "престъпните заповеди" на "бандата ултранационалисти и неофашисти, гледащи и към президентския пост".

 

"Те искат да поставят армията под знамето на Бандера и да разпалят гражданска война. Те искат да включат във въоръжените сили бойци на националистическите организации, да им дадат оръжие в ръцете", каза Янукович пред журналисти в руския град Ростов на Дон.

 

Янукович посочи, че президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, ще бъдат нелегитимни и не отговарят на конституцията на Украйна, защото са насрочени от "кликата, заграбила властта чрез преврат". Освен "правната им нелегитимност", "те ще протичат при тотален контрол от страна на екстремистките сили", добави той.

 

"Искам да запитам западните покровители на тези тъмни сили: да не сте ослепели? Да не си изгубихте паметта? Забравихте ли щое то фашизъм?", добави Янукович.

 

Виктор Янукович смята да поиска от Върховния съд и Конгреса на САЩ оценка за действията на американското държавно ръководство, засягащи Украйна, по-специално за намерението да ѝ бъдат отпуснати един милиард долара.

 

"Според собствените си закони вие нямате право да отпуснете тези пари", обърна се той към властите във Вашингтон, като се позова на конституцията на Съединените щати, която забранява да се отпуска финансова помощ на правителството на която и да било държава, чийто законен президент е бил свален.

 

Мястото на пресконференцията бе пазено в тайна до последния момент и премина при много строги мерки за сигурност. При все това кореспонденти на множество руски и чуждестранни издания започнаха още от сутринта да се трупат край изложбения център в Ростов на Дон, където Янукович вече разговаря с журналисти преди две седмици. И очакванията им се

сбъднаха, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

Охраната на входа проверяваше внимателно не само паспортите, но и служебните карти на репортерите. С голямо внимание бе проверяван и личният им багаж. Пред залата за пресконференции гардовете събираха бутилките с вода и всички неща за ядене, носени от гостите. Служител обясни, че мярката се дължи на съображения за сигурност.

 

Изявлението на Янукович продължи по-малко от десет минути, като не бяха позволени въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?