От руска земя

Янукович обяви, че ще продължи борбата и призова Путин да действа

Швейцария го разследва за пране на пари, Австрия замрази авоарите му

Виктор Янукович

Сваленият от власт с цената на десетки жертви бивш украински президент Виктор Янукович, обяви от руска земя, че не признава новата власт и че "Русия трябва и е длъжна да действа". Според него обаче Украйна трябва да остане единна и военна намеса е неприемлива.

"Русия трябва да използва всички средства, с които разполага, за да спре хаоса в Украйна", призова той в момент на нарастващо напрежение в Крим, където въоръжени групи завзеха две ключови летища. Там е разположен Черноморският флот на Русия. Това е единственият регион на Украйна, където етническите руснаци са мнозинство и сега е последен бастион на съпротивата срещу свалянето на бившия проруски президент Янукович.

"Познавайки характера на Владимир Путин, се питам защо е толкова резервиран по въпроса и защо запазва мълчание", каза Янукович в петък на пресконференция в руския град Ростов на Дон.

Това е първата публична поява на избягалия преди седмица от страната си Янукович. Той е издирван от новите управляващи за "масово убийство", но Русия обяви, че ще гарантира сигурността му на своя територия.

"Имам намерение да продължа борбата за бъдещето на Украйна срещу онези, които си служат със страха и терора, за да узурпират страната", заяви той на пресконференцията пред около 200 журналисти. Каза, че бил принуден да напусне Украйна след отправени заплахи за живота му, след като властта в страната е поета от "млади националистически и профашистки здравеняци".

Янукович чака среща с Путин, но не и военна помощ

Янукович обвини Запада за кризата в Украйна, защото според него западните сили "угодили" на проевропейски настроените демонстранти, които от ноември протестираха в Киев и други градове срещу решението на президента да не подписва споразумение с ЕС за сметка на финансова помощ от Русия.

Краят на кризата настъпи с подписването на споразумение с посредничеството на ЕС между Янукович и опозиционните лидери за предсрочни президентски избори и коалиционно правителство. Веднага след това обаче президентът избяга.

Сега той твърди, че след подписването на споразумението са настъпили беззаконие и хаос, а сценарият за събитията в Украйна не е писан в неговата страна и той никога не е инструктирал украинската милиция да стреля по протестиращите.

Янукович каза, че след като тайно напусна Украйна, е разговарял по телефона с Владимир Путин, но не се е срещал лично с него, въпреки че се надява това да стане.

Според Янукович напрежението в Крим е естествена реакция на "узурпирането" на властта. Той призова автономната република да остане в пределите на Украйна, но да запази и в бъдеще автономния си статут.

 

Сваленият президент увери, че няма да иска от Русия военна помощ, и пледира Украйна да остане единна и неделима.

 

"Всякаква военна намеса в тази ситуация е неприемлива", каза Янукович, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Той каза, че не е бягал, а просто е напуснал Киев и е готов да се върне в Украйна веднага след като бъде гарантирана безопасността му. Освен това се смята за действащ президент, а отстраняването му от "длъжност от Върховната рада е спектакъл, а не истински импийчмънт".

 

Янукович не искал да навреди на Тимошенко

 

Сваленият президент каза още, че не е искал да навреди на лидера на партия "Баткившчина" и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко, за която стана ясно, че ще се кандидатира на предстоящите избори за държавен глава.

 

Той обаче посочи, че газовите споразумения, които е подписала тя с Русия, са нанесли щети на Украйна за 20 милиарда долара.

 

Наказателното дело срещу Тимошенко бе образувано през октомври 2011 г. от Службата за сигурност на Украйна. Тя бе заподозряна в укриване на данъци, злоупотреби с бюджетни средства чрез незаконно връщане на ДДС и др.

 

Швейцария разследва Янукович за пране на пари

 

Виктор Янукович каза още, че няма банкови сметки и собственост в чужбина.

 

Той обясни, че е купил в Межигиря резиденция за 3.200 млн. долара от частни спестявания и тя е станала за него и офис, и дом в Киев.

 

Част от вещите в резиденцията са му били отдадени под аренда и следователно те си имали реален собственик.

 

В петък обаче Швейцария и Австрия обявиха, че замразяват банковите авоари на Янукович и близките му.

 

Швейцарското правителство нареди замразяване на авоарите в швейцарски банки на 20 украински представители, повечето от които бивши министри от правителството по времето на Янукович. Замразени са авоарите и на сваления украински президент и на сина му Олександър.

 

Синът на бившия президент притежава състояние, оценявано на 500 милиона долара, и е собственик на компанията "Мако Трейдинг", регистрирана в Женева и занимаваща се с търговия с украински въглища.

 

Същевременно женевските съдебни власти съобщиха, че са започнали разследване срещу Виктор Янукович и сина му за пране на пари, предаде Франс прес. По заповед на прокурора на Женева Ив Бертоса и на финансовия отдел към съдебната полиция вчера е бил извършен обиск на офисите в Женева на фирмата на сина на Янукович.

 

Говорителят на австрийското министерство на външните работи Мартин Вайс съобщи от своя страна, че замразяването на авоарите на Янукович и близките му цели да гарантира, че няма да бъдат теглени пари от техните сметки в очакване на общо решение на ЕС дали срещу Янукович и най-близкото му обкръжение да бъдат приети финансови и други санкции.

 

Вайс не посочи поименно за кои лица става въпрос. Той изтъкна, че не може да прави предположения колко пари има в замразените сметки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?