Напрежението в Киев ескалира

Янукович предложи преговори на протестиращите, милицията разгони протестиращи

Правителствени сгради са окупирани от демонстранти, ЕК готви "помирителна" мисия

Украинската милиция и военни разгониха демонстрантите обсадили сградата на правителството в Киев на фона на предложението на украинския президент Виктор Янукович за преговори с опозицията.

Няколкостотин души се събраха и в понеделник на "Европейския площад", а десетки други демонстранти са издигнали барикади на няколко места в съседния квартал, където се намират основните централи на властта - президентство, парламент, министерски съвет.

Изтласкани от силите за борба с безредиците, протестиращите отстъпиха към площад "Независимост". До момента не е имало сблъсъци и пострадали. 

По информация на украинската информационна агенция УНИАН силите на сигурността са щурмували централния офис на опозиционната партия "Баткивщина" (Отечество) и са я превзели. Сайтът на партията не работи. Сътрудниците на партията, които са вътре, не могат да напуснат. От пресслужбата на силите за сигурност отричат да са атакували офиса.
 
Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко се срещна със служителите на специалните подразделения на площад "Независимост" и ги предупреди, че ще носят отговорност за разпръсване на мирна протестна акция.

Четири станции на метрото в центъра на Киев пък бяха затворени заради сигнали за бомба, подадени от неизвестни лица на телефон 102.

На фона на засилващото се напрежение президентът Виктор Янукович подкрепи предложение на бившия президент Леонид Кравчук за преговори, отбелязвайки, че "това може да се превърне в основа за разбирателство".

Янукович ще се срещне във вторник с трима бивши президенти, подкрепили миналата седмица проправителствените протести. Държавният глава одобри инициативата на експрезидентите Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко за среща между четиримата утре, се казва в изявление на президентството.

Очаква се във вторник върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън да замине на помирителна мисия в украинската столица Киев.

Аштън ще се срещне с всички страни в конфликта - правителството, опозицията и представители на гражданското общество, за да подкрепи намирането на политически изход от ситуацията, каза нейна говорителка.

В неделя украинската опозиция събра в Киев най-големия проевропейски протест срещу президента Виктор Янукович досега, като според данни на различни световни агенции броят на участниците в него надхвърли 1 милион души.

Демонстрацията продължи и в понеделник, като правителственият квартал в столицата остава окупиран от противниците на кабинета.

Входовете на сградата на администрацията на президента, кабинета на министрите и парламента са барикадирани от протестиращите. През нощта срещу понеделник бяха издигнати нови барикади и палатки.

По време на проявата, проведена в неделя под надслов "Свободата ще дойде и ще въведе ред", беше разрушен паметникът на Владимир Ленин на площад "Шевченко", което предизвика възмущението на Комунистическата партия на Украйна, предаде РИА Новости.

Според местните медии хората, бутнали статуята на бащата на Октомврийската революция, са носели знамена на националистическата партия "Свобода". Те са съборили паметника с помощта на верига, след което са го натрошили с големи чукове. Протестиращите в Киев правеха опити да унищожат монумента от началото на демонстрациите, но досега милицията успяваше да го охранява ефективно.

Осквернен е бил и паметник на бойците от Януарското въстание от 1918 година в Киев, разположен недалеч от сградата на парламента, предаде радио "Голос России". На паметника е изписан лозунг в подкрепа на украинските националисти, а скулптурното изображение на знамето е било изрисувано в черно и червено (цветовете от знамето на националистите).

Привържениците на управляващата Партия на регионите пък отвърнаха със заплаха да изпратят сили за защита на "законните органи на властта".

Страната е обхваната от най-големите протести от Оранжевата революция през 2004 година с искане за оставка на Янукович, като вече стотици пострадаха при сблъсъци с органите на реда. Протестите избухнаха след отказа на президента да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

Основен мотор на антиправителствените митинги е и съпротивата срещу евентуално влизане на Украйна в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?