Янукович се намира в България, твърди руски политик

Виктор Янукович

"Бившият украински президент Виктор "Янукович и обкръжението му се намират в България". Това твърди Олег Митвол, лидер на руската извънпарламентарна формация "Алианс на зелените - Народна партия", предаде в понеделник вечерта радио "Руска служба за новини".

Митвол разказал в ефира на радиото, че срещнал на курорт в България близки съратници на Янукович - бившия председател на украинския Върховен съд и бившия министър на търговията. Според политика те поискали разрешително за пребиваване у нас - "в една славянска страна, където обичат руснаците", и "скоро щели да станат българи".

"Не виждам основания Янукович да е в Москва. Той се намира най-вероятно на юг, на благодатни места", заявил още руският политик.

През февруари властта в Украйна се смени, Върховната рада отстрани президента Виктор Янукович и промени конституцията. Янукович напусна страната, без да съобщи къде се намира, но проведе две пресконференция в южния руски град Ростов на Дон, посочва радиото на своя сайт.

През март новите власти в Киев обявиха за издирване сваления президент, обвинен в пране на пари, посегателство върху териториалната цялост на Украйна и в гибелта на хора, загинали през февруари на столичния протестен площад - Майдана. Интерпол обаче не откри основания бившият украински лидер да бъде обявен за международно издирване.

Наред с други украински чиновници и бизнесмени Янукович фигурира и в списъка с лицата, подложени на евросанкции заради подозрения в злоупотреби с държавни средства в Украйна. Средствата им в ЕС са замразени.

Споделяне

Още от България