След като Москва "гарантира" личната му сигурност

Янукович се обяви за законен държавен глава, партията му вече не го признава

За ЕС легитимен президент на Украйна е Турчинов

Янукович и Путин

След няколко дни на мълчание бившият украински президент Виктор Янукович проговори макар и задочно – чрез получена в руската агенция ИТАР-ТАСС декларация. Той се обяви за законен държавен глава, обяви решенията на парламента в Киев за нелегитимни и съобщи, че е помолил руските власти да осигурят безопасността му.

Москва, макар и неофициално, веднага отвърна, че е удовлетворила молбата и е обезпечила личната му сигурност "на територията на Русия". Къде точно става това засега не е ясно, но има различни слухове и свидетелства от хора, "видяли" бившия президент.

Върховната Рада отстрани Янукович от длъжността президент на Украйна и насрочи президентски избори на 25 май. Новите власти го издирват по обвинение в "масово убийство".Янукович бе включен в списъка на международно издирваните лица, но все още не е известно точното му местоположение.

В получена в ИТАР-ТАСС декларация на Янукович се казва: "Аз, Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. Продължавам да се смятам за законен глава на украинската държава, избран на основата на свободно изразената воля на украинските граждани".

Янукович подчертава, че не може да бъде безучастен към трагичните събития в неговата родина и че подписаното от него и от лидерите на украинската опозиция споразумение за уреждане на кризата в Украйна на 21 февруари не е изпълнено.

"По улиците на много градове в нашата страна цари екстремизъм. Отправят се заплахи за физическа разправа по мой адрес и по адрес на моите съратници. Принуден съм да помоля властите на Руската федерация да осигурят личната ми безопасност от действията на екстремистите", се казва по-нататък в декларацията.

Малко след разпространяването ѝ от ИТАР-ТАСС, същата агенция, като цитира неназован източник от руските власти, съобщи, че Русия се е съгласила да гарантира личната безопасност на сваления президент на Украйна Виктор Янукович. "Във връзка с молбата на президента Янукович властите в Русия да осигурят личната му сигурност съобщавам, че тази молба е била удовлетворена на територията на Руската федерация", заявил неназованият източник пред ИТАР-ТАСС.

"За съжаление, всичко, което става в момента във Върховната рада на Украйна, няма легитимен характер. Незаконни са решенията, които се вземат в парламента в отсъствието на много членове на фракцията на Партията на регионите, на други фракции, които се опасяват за своята сигурност, а някои бяха подложени на физическо насилие и принудени да напуснат територията на Украйна", се казва в заключение в декларацията на Янукович.

Парламентарната група на неговата Партия на регионите обаче на практика се отказа от бившия си лидер. Партията на регионите (ПР) в украинския парламент смята за единствен и легитимен изпълняващ длъжността президент Олександър Турчинов, назначен на поста от Върховната рада, заяви пред журналисти първият заместник-председател на парламентарната група на ПР Михаил Чечетов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Сега изпълняващ задълженията на президент е господин Турчинов. Утвърди го Върховната рада - единственият легитимен орган на властта, който остана в страната. Това е позицията на групата", подчерта той.

Същевременно депутатът от групата на ПР Елена Бондаренко изрази друга гледна точка. "Докато не се избере нов президент, Виктор Янукович има пълни правомощия на президент", заяви тя.

Украинският парламент за нас е законната власт в страната, а за президент признаваме държавния глава, определен от радата, заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Баи. Парламентът на Украйна има най-широката представителна власт, посочи говорителят.

Все още не е ясно къде се намира Янукович в момента. Руското електронно издание РосБизнесКонсалтинг твърди, че той се намира в Русия. Източник на информацията бил неназован едър предприемач от федерацията. Тя била потвърдена от високопоставен служител в държавната администрация.

Според първия цитиран източник Янукович пристигнал в Москва през нощта срещу вторник и бил видян в хотел "Радисън роял", бившия "Украина". Това потвърдил източник, близък до хотелското ръководство, но говорител на заведението отказал информация за гостите.

Група хора прекарала почти цялата нощ в ресторанта на 11-ия етаж. Във връзка с проявата били задействани тайните служби, взети били засилени мерки за сигурност, не бил допуснат дори обслужващ персонал.

Изданието твърди, че в момента сваленият президент на Украйна се намирал в Барвиха край Москва, където е разположен санаториум на руската президентска администрация. Виктор Хреков - прессекретар на шефа ѝ Владимир Кожин, заявил обаче пред РБК, че не разполага с данни Янукович да е в санаториума, а местната управа уверила, че не е регистриран гост с това име.

Асошиейтед прес посочва, че засега няма никакво потвърждение на твърдението на електронното издание РосБизнесКонсалтинг (РБК), че Янукович е в санаториума Барвиха край Москва. Но късно снощи мерките за сигурност край московския хотел "Украйна" са били необичайно подсилени, с множество полицаи в паркирани до хотела
коли и охрана във фоайето на хотела, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят