Янукович внесе последната жалба срещу победата на Юшченко

Виктор Янукович, който загуби президентските избори в Украйна, в петък внесе последната възможна жалба до Върховния съд, с която оспорва изборните резултати.

Съдът вече отхвърли няколко жалби на щаба на Янукович, който не може да се примири с победата на прозападния реформатор Виктор Юшченко.

В петък от съда не приеха видеоматериалите, придружаващи жалбата.

Съдът се мотивира с липса на технически възможности да преглежда материали от този род, съобщи Нестор Шуфрич, представител на Янукович в ЦИК.

Приложените към жалбата материали представляват 622 тома текстове и 249 видеокасети, докарани до съдилището с миниван.

Янукович настоява съдът да отмени изборните резултати от прегласуването на 26 декември и да насрочи нови избори.

Юшченко, който спечели изборите с 8 процента преднина, не може да встъпи в длъжност, докато съдът не отхвърли всички жалби срещу изборите.

Отиващият си президент Леонид Кучма вече прие оставката на Янукович като премиер на страната.

Президентските избори в Украйна бяха повторени на 26 декември, след като опозицията начело с Юшченко и независимите западни наблюдатели сигнализираха за масови измами при вота от 21 ноември, когато за победител бе обявен проруският кандидат Янукович. Върховният съд отмени изборните резултати и насрочи прегласуване.

По данни на ЦИК при повторния вот Виктор Юшченко е получил 51,99 на сто от гласовете, а Янукович - 44,2 процента.

На 11 януари Върховният съд отложи по искане на Янукович обнародването на решението на ЦИК в официалните печатни издания на парламента и правителството на Украйна, докато се вземе решение по жалбата на кандидата.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?