Янукович води с 3.50 процента след преброяването на всички бюлетини

Виктор Янукович побеждава Юлия Тимошенко с почти 3.5 процента в проведения в неделя втори тур на президентските избори в Украйна, показват окончателните резултати на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха осведомителните агенции в сряда.

При 100 процента преброени бюлетини Янукович получава 48.95, а Тимошенко – 45.47 на сто от гласовете.

Лидерът на проруската опозиционна Партия на регионите вече се обяви за победител, но премиерът все още отказва да признае поражението си, като претендира за масови фалшификации по време на вота и възнамерява да оспорва резултатите в съда. ЦИК трябва да обяви официално името на новия президент до 17 февруари.

Хиляди привърженици на Янукович са се събрали пред сградата на избирателната комисия в Киев от понеделник с цел е да бъде защитена неговата победа.

Виктор Янукович призова днес съперничката си Юлия Тимошенко да подаде оставка като премиер, за да не се стига до нова политическа криза. В декларация, поместена на сайта си, Янукович подчертава, че за Киев отношенията с Русия остават приоритет, но добавя, че Украйна има нужда от помощта и на Запада, и на Изтока, за да се справи с икономическата криза.

От екипа на Тимошенко заявиха, че тя ще поиска повторно преброяване в три района, които традиционно подкрепят Янукович - Донецкия и Луханския и на полуостров Крим.

Тимошенко не се е появявала на обществено събитие трети пореден ден. Тя отмени предварително обявените си пресконференции, отложи правителствено заседание, за да замине за Запорожието, за да присъства на погребение на известен авиоконструктор.

В частни разговори хора, близки до Тимошенко, казаха, че едва ли ще може да се докаже, че е имало изборни измами в полза на Янукович. Един от депутатите от блока на Тимошенко заяви, че според него до няколко дни тя ще признае поражението си на изборите.

Споделяне

Още от Свят