Япончик бе депортиран в Русия

Прословутият руски криминален бос Вячеслав Иванков беше депортиран в Русия, където са му повдигнати обвинения за убийство, след като излежаваше присъда в САЩ.

Иванков, известен като "Кръстника", пристигна в Москва в сряда след като предишният ден бе освободен от американски затвор.

Руският в. Комерсант пише, че той вероятно е в затвора Матроская тишина, в същото отделение, където от октомври м.г. е затворен бившият шеф на Юкос Михаил Ходорковски, обвинен в измами и неплащане на данъци.

Руските власти обвиниха Иванков задочно през 2000 г. за убийството на двама турски граждани при кавга в руски ресторант през 1992 г.

Според Комерсант обаче ще бъде трудно да се докаже вината му, тъй като от двамата свидетели, потвърдили убийството, единият вече е мъртъв.

Другият живее в Турция и не възнамерява да идва в Русия да дава показания.

Иванков, наричан в Русия "малкия Япончик", заради леко ориенталските черти на лицето, е лежал 10 години в съветски затвор преди, както се твърди, да подкупи съдии, които да го освободят предсрочно през 1991 г.

Две години по-късно той се появи сред руската имигрантска общност в Брайтън Бийч, Ню Йорк.

Той обаче е арестуван през 1995 г., след като Александър Волков и Владимир Волошин - собственици на компания, която консултира имигрантите по инвестиционни въпроси - докладва за него пред ФБР, че насилствено е отнел близо 3.5 млн. долара от свои сънародници.

Те твърдят, че при отказ на имигрантите да изпълнят исканията на Иванков за пари, той ги отвличал и биел.

В САЩ Япончек бе осъден на 10 години затвор.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?