Японеца ще преживее и втория атентат

Японеца ще преживее и втория атентат

Простреляният вчера Кирил Киров-Японеца ще преживее и втория атентат срещу него, стана ясно в неделя.

След направените през нощта две операции на Киров, при които са били извадени повечето от парчетата от куршума, попаднал в главата, в момента състоянието му е много по-добро, отколкото при приемането му в болницата. Всички жизнени показатели са стабилни, каза за БТА ген. Стоян Тонев, началник на Военно-медицинска академия (ВМА), където Японеца лежи в момента.

Киров продължава да е в кома, на два пъти е идвал в съзнание, но все още е на командно дишане. Консилиум от анестезиолози, кардиолози, неврохирурзи и лекари от различни специалности ще прецени какво да бъде поведението спрямо пациента, каза ген. Тонев. По думите му в момента показателите за състоянието на Киров са вече много по-оптимистични, отколкото при постъпването му в болницата.

Съпругата на Японеца е поискала той да бъде отведен за частно лечение в Германия, но според медиците състоянието му не позволява транспортиране.

Вчера лекарите почти не даваха шансове на Японеца за оживяване, тъй като миналият през тила куршум засегна сериозно малкия мозък. До късно вечерта екипът дори не се решаваше на оперативна насема.

Кирил Киров-Японеца беше прострелян с един куршум в главата, в събота около 17 часа, на бул. "Васил Левски", срещу бирария "Ботуша”. Свидетели на покушението станаха над 60 души. Ромският бизнесмен излизал от кафене срещу сграда на бул. "Васил Левски", близо до хотел "Даунтаун". По средата на платното по Японеца е стреляно няколко пъти. Един куршум го улучил в главата.

Японеца е откаран от бодигардовете си с черно “Ауди”, със софийска регистрация, до Института за спешна медицинска помощ “Пирогов”. Заради проблем със скенера и магнитния резонанс, обаче той е преместен във Военно-медицинска академия.

Малко преди транспортирането на простреляния, пристигнаха двамата му синове – Януш и Спартак. Адвокатът на Киров Иво Найденов е бил допуснат във ВМА при клиента си. Във ВМА дойдоха и смятаният за дясна ръка на Японеца Георги Янков – Жоро Черния, и лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев. Той заяви, че е там като представител на етноса, чийто член е пострадал.

Японеца е гърмян с пушка теп “Флобер”, която не оставя гилзи. Това заяви в неделя главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Стрелбата е дошла от лек автомобил или микробус, потвърди първоначалната версия той. Експертите от балистика ще докажат откъде точно е произведен изстрелът, тъй като куршумът се е пръснал на седем парчета в мозъка на Киров, допълни главният секретар на МВР.

Това е вторият опит за убийството на Кирил Киров. През юни 2003 г. Японеца беше прострелян на кръстовище в столичния кв. "Красно село". Тогава той се оттърва доста по-леко - с рана в рамото. Лечението му бе проведено пак във Военно-медицинска академия. Първият път отново бе стреляно по него в движение, но от мотор.

Кирил Сотиров Киров е роден в София през 1963 г. Има средно образование. Справка в регистрите на АПИС показва, че Японеца участва във фирмите БК-Консулт ООД, Бул рент София АД, КИС Интернешънъл АД, Корона-Мийт енд милк ООД, Корона Инс АД, КСИ Груп ЕООД, Търговски център Витоша ООД, Хамър-21 ООД, Хранков и Киров АД, Японец-1001 ЕООД.

За Киров се твърди, че е един от големите наркотрафиканти в България. Името му фигурира и в доклада на МВР за организираната престъпност, изготвен за президента и министър-председателя.

Кирил Киров-Японеца е бил обявяван за общонационално издирване през 1995 г.

През 1999 г. е задържан от полицията за 24 часа във връзка с продължаващо разследване.

На 17 септември 2001 г. при акция на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) в дома на Киров беше открито и иззето оръжие и боеприпаси, за което му беше предявено обвинение. Според обвинителния акт Киров е държал огнестрелни оръжия - пистолет "Макаров", ловна карабина "ЧЗ-511", и боеприпаси - 7 бойни патрони, както и един стоп-патрон, без да има разрешително за тях. Киров обаче бе оправдан, а присъдата е потвърдена от Софийския градски съд.

На 10 март миналата година НСБОП и НСлС извършиха проверка на финансово-икономическата дейност на фирмите на Кирил Киров-Японеца и на законността на придобитото му имущество. При обиска в къщата му в столичния квартал "Факултета" бяха иззети документи, свързани с дейността на фирмите му, източници на доходи и доказване на разходи. Ден по-късно Кирил Кирилов беше разпитан в НСлС.

По информация на следователи, срещу Японеца е било образувано предварително производство от Софийска градска прокуратура за пране на пари.

Засега още няма данни дали между първото и второто покушение срещу Кирил Киров има връзка, каза ген. Бойко Борисов. При първата стрелба срещу Киров в квартал “Красна поляна” е останала гилза, има един задържан по случая, допълни той.

Споделяне

Още от България