Япония е готова да се откаже напълно от атомната енергия

Новата енергийна стратегия на Япония ще предвижда пълен отказ от атомните електроцентрали. До този извод стигнаха участниците в съвещание на Министерския съвет, което се проведе в канцеларията на премиера Йошихико Нода, съобщи бТВ. За тази цел строго ще бъде ограничен срокът за експлоатация на централите до 40 г. и ще бъде въведена забрана за строителството на нови АЕЦ.

 

След аварията в АЕЦ "Фукушима-1” японското правителство взе решение да преразгледа предишните планове за развитие на енергетиката в страната. На специалистите и обществеността бяха предложени три варианта: свеждане дела на АЕЦ в енергетиката на страната до 2030 г. до нула, до 15% или поддържане на нива около 20-25%.

 

С участието на държавните чиновници, политиците и населението бяха организирани слушания, на които бе обсъдена съдбата на атомните централи в страната. Резултатите от гласуването бяха взети под внимание от правителството при определянето на новата енергийна стратегия.

 

Съобщава се, че ключовите министри, отговарящи за атомната енергетиката, са склонни след време страната напълно да се откаже от централите, тъй като за пълен отказ от атомната енергетика се обявиха около 70% от хората, взели участие в слушанията. В момента правителството е в завършващата фаза на приемането на стратегията, предвиждаща отказ от АЕЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят