Япония е пред предсрочни избори

Японският премиер Йошихико Нода обявява разпускането на долната камара на парламента

В Япония бе официално разпусната предсрочно долната камара на парламента, с което бе отворен пътят към предсрочни избори, съобщиха осведомителните агенции в петък. На последното пленарно заседание бе тържествено прочетен съответният императорски указ, подготвен въз основа на решение, взето по-рано от премиера Йошихико Нода. Японската конституция оправомощава само премиера да разпуска долната камара.

Вече е решено предизборната кампания да започне официално на 4 декември, а самите предсрочни избори да бъдат произведени на 16 декември. Японците ще избират 480 депутати: 300 в едномандатните окръзи, а останалите - с пропорционални партийни листи.

Законът дава възможност да не се свикват предсрочни избори преди юли идната година. Опозицията обаче твърдо настоя за предсрочно гласуване, разчитайки да отстрани от властта Японската демократическа партия, управляваща от 2009 г. Партията в последно време стремително губи подкрепа сред електората, по-специално заради неизпълнени предизборни обещания, включително в социалната сфера, за което неотдавна бе принудена да поднесе официални извинения. Избирателите са уморени и от политически рокади - за три години се смениха вече трима премиери от демократическата партия, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Опозицията контролира горната камара и може да блокира редица стъпки на кабинета. Съответно през август премиерът Нода бе принуден да обещае на политическите си противници да разпусне долната камара "в най-скоро време", за да подкрепят те в замяна законопроект за постепенно удвояване на потребителския данък.

Всъщност обаче министър-председателят с всички средства се опитваше да отложи общите избори с оглед на факта, че рейтингът на кабинета му е спаднал напоследък под крайно опасната черта от 20 на сто. В отговор опозицията нарече премиера лъжец и засили натиска върху управляващите, сред които също се очерта разцепление - влиятелни сили започнаха да настояват за оставка на Нода с надеждата така да вдигнат отново рейтинга на демократите.

Озовал се в трудно положение, премиерът взе решение за предсрочни избори и отново получи от опозицията подкрепа за лансирани от него важни законопроекти. Един от тях дава възможност за нова емисия държавни облигации, което ще позволи да се запълнят дупките в бюджета и правителството да избегне надвисналия фалит. Днес опозицията подкрепи и правителствен законопроект за реформа в избирателната система.

Премиерът се надява избирателите да оценят положително този резултат от дейността му и да гласуват за управляващата партия. Анкетите обаче сочат, че изборите все пак ще бъдат спечелени от основната ѝ съперничка - опозиционната Либерално-демократическа партия. С кратко прекъсване тя бе на власт в Япония от средата на миналия век до 2009 г. и сега се надява да си възвърне предишните позиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят