Япония екзекутира последните осъдени на смърт членове на "Аум Шинрикьо"

Снимка: Ройтерс

Япония екзекутира последните шестима осъдени на смърт членове на сектата "Аум Шинрикьо", която извърши смъртоносното обгазяване със зарин на метрото в Токио през 1995 г., предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Съобщението бе направено от министърката на правосъдието Йоко Камикава. На 6 юли бяха обесени лидерът на сектата Шоко Асахара, чието истинско име е Шидзуо Мацумото, и други шестима нейни членове.

Япония, заедно със САЩ, е една от малкото развити страни, които прилагат смъртното наказание, отбелязва ДПА.

Асахара и другите 12 обвиняеми бяха осъдени на смърт на поредица от престъпления, в които бяха убити общо 27 души, в това число 13 при атаката на метрото, при която пострадаха от отравяне още над 6000 души.

Сектата планираше да свали правителството на Япония и бе натрупала арсенал от химически, биологични и конвенционални оръжия в очакване на апокалиптичен сблъсък. Името ѝ "Аум Шинрикьо" означава "върховна истина", отбелязва АП.

Сектата твърдеше, че е имала 10 000 последователи в Япония и 30 000 в Русия. Тя се е разпуснала, но близо 2000 души продължават да спазват ритуалите ѝ в три откъснали се групи, които се следят от властите.

Споделяне

Още от Свят