Япония готви нови обвинения срещу избягалия в Ливан Карлос Гон

Бившият шеф на "Нисан" се измъкнал от страната в калъф на музикален инструмент

Карлос Гон

Япония ще проведе задълбочено разследване на бягството на бившия шеф на "Нисан" Карлос Гон в Ливан и в допълнение на повдигнатите му вече обвинения за финансови злоупотреби ще се прибавят и такива за нарушение на японските имиграционни закони. В неделя прокуратурата в Токио конфискува три чуждестранни паспорта на бизнесмена, за когото се смята, че се е измъкнал от страната преди Нова година скрит в калъф за музикален инструмент и качен на частен самолет за Бейрут.

65-годишният Гон, който бе задържан през 2018 г. в Япония за данъчни измами, прекара 120 дни в ареста, след което бе освободен под домашен арест срещу парична гаранция през април 2019 г. На 31 декември 2019 г. обаче той обяви, че се намира в Ливан. В изявление той каза, че "не е избягал от правосъдието, а от несправедливост и политическо преследване", че "повече няма да бъде заложник" на "пристрастна японска правосъдна система, където вината е презумпция" и че "най-сетне ще може да комуникира свободно с медиите" и с нетърпение очаква "това да започне още тази седмица". Гон многократно е заявявал, че е невинен и че властите са скалъпили обвиненията срещу него, за да предотвратят планирано по-тясно сливане между "Нисан" (Nissan Motor Co) и "Рено" (Renault SA).

В неделя японският министър на правосъдието Масако Мори разкритикува остро бягството на Гон и заяви, че то не може да бъде оправдано, предадоха ДПА и Франс прес.

Япония няма официални писмени данни за неговото напускане на страната, каза министърката. По думите ѝ той е излязъл от Япония, използвайки "незаконни методи".

"За съжаление (Гон) пренебрегна съдебните процедури на страната ни и постъпката му е равностойна на престъпление", коментира и Такахиро Саито, заместник-директор в токийската районна прокуратура. Службата ще започне бързо и надлежно разследване, за да разбере как е избягал. Тя е конфискувала в неделя от офиса на адвокатите на Гон френския, ливанския и бразилския му паспорти. По-рано бе съобщено, че Карлос Гон има два френски паспорта, с единия от които е пристигнал в Ливан в края на миналата година. В момента токийската прокуратура продължава следствието по ново дело срещу Гон по обвинение в нарушаване на японските имиграционни закони..

И правосъдната министърка обеща задълбочено разследване, за да бъде разкрита истината. Тя е наредила на имиграционните власти да си сътрудничат със съответните агенции, за да затегнат допълнително процедурите по излизане от страната, съобщи Ройтерс.

Япония няма споразумение с Ливан за екстрадиция.

Според японската обществена телевизия Гон е напуснал страната, напъхан в едрогабаритен калъф за музикални инструменти, който бил качен на частния самолет, без да мине скенерна проверка. Тя цитира служител на летище "Кансай" в Осака, според когото сандъците за транспортиране на музикални инструменти не преминавали проверка със скенер заради големите си размери.

По-рано беше съобщено, че камерите за наблюдение са регистрирали как на 29 декември Гон е напуснал сам токийското си жилище, където бил под домашен арест и се отправил в неизвестна посока. На 31 декември той обяви, че се намира в Бразилия, а на 2 януари турската полиция задържа няколко души, след като вътрешното министерство започна разследване на преминаването през страната на бившия шеф на групата Рено-Нисан. Арестувани бяха седем души, включително четирима пилоти.

Японски съд нареди да бъде конфискувана съдебната гаранция от 1.5 милиарда йени (3.8 милиона долара), внесена от Карлос Гон при промяната на мярката на задържане в домашен арест..

Според следствието, той не е декларирал коректно размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80 милиона долара като председател на съвета на директорите на "Нисан" от 2010 до 2018-а. Повдигнати му бяха и други обвинения за финансови злоупотреби,

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?