Япония и Китай направиха "първа стъпка към подобряване на двустранните отношения"

Шиндзо Абе и Си Цзинпин по време на срещата си в Пекин

Първата официална среща между китайския президент Си Цзинпин и японския премиер Шиндзо Абе, състояла се в понеделник в Пекин, е и първи знак за затопляне в двустранните отношения след години, изпълнени с неприязън, предаде Франс прес.


Отношенията между втората и третата икономика в света са твърде западнали поради териториални спорове и силни разногласия по повод исторически събития, напомня АФП.

Подготовката за тази среща породи напрежение в дните, предшестващи провеждащият се днес в Пекин форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество /АТИС/.

Със сериозни лица, двамата ръководители размениха днес хладно ръкостискане пред камерите.

"Много страни се надяваха на тази среща на върха между Япония и Китай, и то не само азиатските нации. Мисля, че направихме първа стъпка към подобряване на двустранните отношения", заяви Шиндзо Абе след разговора.

Той изрази надежда, че китайско-японската среща на високо равнище - първа от декември 2011 г., бележи началото на "връщане към взаимноизгодни връзки въз основа на общи стратегически интереси".

Преговорите продължиха половин час, съобщиха японските медии. Китайската агенция Синхуа съобщи, че те са били организирани "по искане на японската страна".

Шиндзо Абе предложи да се задейства механизъм за комуникация по море, чрез който да се избягват евентуални инциденти, свързани с островите, за които претендират и двете държави. "Мисля, че ще започнем да работим конкретно" по въпроса, заяви той с оглед бъдеща среща между китайските и японските морски власти.

Ново напрежение между двете страни породи през 2012 г. осъществената от Токио национализация на островите Сенкаку в Източнокитайско море. Япония ги управлява отдавна, но Китай, който ги нарича Дяоюй, има претенции към архипелага.

В петък двете най-големи сили в Азия заявиха, че са "постигнали споразумение постепенно да възстановят политическия, дипломатическия диалог и диалога в сферата на сигурността".

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?