Япония изнася производство в Източна Европа, включително България

От високотехнологична електроника и слънчеви панели до плочки за баня и корпуси на танкери, Япония се преориентира в производствената сфера от Китай към Виетнам, Източна Европа и Южна Америка в търсене на по-евтина работна ръка, пише в петък лондонският вестник "Таймс", цитиран от БТА.

Години наред втората икономика в света живееше в страх да не би високо квалифицираните ѝ кадри да заминат в чужбина, но сега, когато това поколение вече излиза в пенсия и при ниската раждаемост Япония е принудена да гледа към чужбина, допълва изданието.

Япония има добър поглед как се развива глобалната икономика. Като най-голям производител в света на инструменти и машини Япония знае много добре къде да насърчава производството. В Европа, например, страни като Румъния, България, Словения и Унгария с евтината им работна ръка са смятани за благодатна почва, отбелязва "Таймс". 

Въпреки че преките инвестиции в Китай продължават да са най-големи и страната да е основният източник на евтина работна ръка, Япония  вече открива предимствата на други азиатски страни в сектора на транспорта, енергийната инфраструктура и близостта до основните търговски трасета и суровини, се казва в публикацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?