Япония може да въведе извънредно положение заради коронавируса

Япония може да въведе извънредно положение заради коронавируса

Японският премиер Йошихиде Суга каза, че правителството обмисля да обяви извънредно положение за района на Токио, защото броят на случаите на коронавирус се увеличава и натоварва здравната система, съобщи Ройтерс.

На 31 декември Япония регистрира рекордните 4520 нови случая, което накара Токио и три съседни префектури да поискат от централното правителство да обяви извънредно положение.

Вчера бяха регистрирани 3158 нови случая, половината от които в четирите префектури - Токио, Канагава, Чиба и Сайтама, отбеляза ДПА.

Като временна мярка бе поискано от ресторантите и заведенията за караоке да затварят в 20 часа, а не както досега в 22 часа. Търговските обекти, които продават алкохол, трябва да затварят в 19 часа.

"Дори в трите почивни дни около Нова година броят на случаите не спадна в района на Токио", каза Суга на първата си пресконференция за 2021 г. "Мислим, че е необходимо по-категорично послание", добави той.

Това ще е вторият път, в който в части от Япония е обявено извънредно положение заради пандемията от КОВИД-19. Първото трая над месец през пролетта, когато училища и бизнеси, които не са от първа необходимост, бяха затворени.

Япония разчита на доброволни затваряния и ограничения на пътуванията, вместо на строги карантинни мерки, каквито има на други места по света.

Въпреки че броят на инфекциите в Япония бледнее пред този в Европа и двете Америки, Суга е изправен пред предизвикателството да бъде домакин на Олимпийските игри в Токио това лято, след като пандемията наложи миналата година първото в историята отлагане на игрите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?