Япония няма да изтегли войските си от Ирак

Япония и Южна Корея съобщиха, че въпреки кризата със заложниците, не се отказват от военното си присъствие в Ирак, където силите на коалицията водят най- тежките боеве от края на войната, обявен на 1 май 2003 г.

Японският премиер Джуничиро Коидзуми заяви в петък, че Япония не планира да изтегли войниците си от Ирак въпреки драмата с тримата японци, взети за заложници от радикалните милиции, които заплашиха да ги изгорят живи, ако японският контингент не се изтегли до три дни от страната им.

Премиерът подчерта, че най-важното сега е да се гарантира сигурността на пленените японци, предаде Ройтерс. "Не можем да се поддадем на заплахи на терористите, които действат като страхливци", каза той.

Южнокорейският външен министър съобщи, че страната му не се отказва от плановете си да изпрати в Ирак допълнителен военен контингент от 3000 души, въпреки че в четвъртък седем южнокорейски мисионери бяха отвлечени в Ирак, а след това бяха освободени.

След отвличането на двама хуманитарни работници и един фоторепортер натискът за изтегляне от Ирак се засилва в Япония, където общественото мнение беше против изпращането на военни части.

Японските телевизии няколко пъти излъчиха драматичен запис с тримата отвлечени, а семействата им пристигнаха в Токио и призоваха правителството да изпълни исканията на похитителите.

"Моля властите да спасят живота на сина ми", каза обляна в сълзи майката на единия от отвлечените, 18-годишния хуманитарен доброволец Нориаки Имаи. "Времето е ограничено, нека силите за самоотбрана да се изтеглят, макар и временно", подкрепи я сестрата на 34-годишната заложничка Нахоко Такато, също хуманитарна служителка. Третият заложник е фотографът на свободна практика, 32-годишният Соичиро Карияма.

Премиерът е свикал спешно заседание на кабинета и е създал специална работна група по случая. Японски дипломати се опитват да организира спасяването на заложници и от Йордания.

Южна Корея не се отказва от плановете си да изпрати в Ирак допълнителен военен контингент от 3 000 души, освен вече разположените 600, заяви на пресконференция в петък министърът на външните работи Пак Ги Мун, цитиран от Асошиейтед прес. Той потвърди, че военен екип заминава днес, както бе предвидено, за да проучи две възможни бази в Ирак.

Правителството в Сеул призова своите граждани да не пътуват до Ирак. поради нарастващата нестабилност, която се очаква да продължи известно време, и опасността от терористични атентати.

Същевременно канадското външно министерство обяви, че канадски хуманитарен работник е сред заложниците, отвлечени в Ирак. Фади Ихсан Фадел работел за базираната в Ню Йорк организация за хуманитарна помощ Интернешънъл рескю комити. Сириец по произход, първоначално той бил идентифициран погрешно от медиите като израелски арабин.

Според неофициална информация от дипломатически източници той бил похитен в сряда в град Куфа в Южен Ирак.

Американската агенция за международно развитие потвърди, че единият от двамата израелски араби, отвлечени в Ирак, работи по договор за фирма от Северна Каролина, наета от агенцията, предаде Ройтерс.

Иранската телевизия Ал Алям показа кадри с двамата мъже - Набил Жорж Яакоб Разак и Ахмед Ясин Тикати, които били отвлечени от неизвестната досега организация Ансар а-Дин, защото са "израелски колаборационисти".

Говорител на агенцията потвърди, че Разак е израелски арабин, работещ за RTI (Рисърч трайангъл интернешънъл) - хуманитарна организация от Северна Каролина, която от много години работи по договор с USAID в различни горещи точки на света. Семейството му се обърна към палестинската автономна власт на Ясер Арафат с молба да помогне за освобождаването му.

Няма данни за втория отвлечен. Министерството на външните работи на Израел заяви снощи, че не може да открие семейството му, което според някои сведения било напуснало Израел преди няколко години.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?