Япония отбеляза 72 години от поражението си във Втората световна война

Япония отбеляза 72 години от поражението си във Втората световна война

Япония отбеляза 72-ата годишнина от капитулацията си във Втората световна война. Хиляди присъстваха на ежегодната церемония в Токио в памет на загиналите в конфликта над 3 милиона японци. В церемонията участваха и император Акихито, императрица Мичико, премиерът Шиндзо Абе, предаде ДПА.

"Като размишлявам за миналото ни и дълбоките ни угризения, искрено се надявам, че опустошенията на войната никога няма да се повторят", каза императорът.

В речта си премиерът Абе, критикуван за омаловажаване на военновременните жестокости на Япония, не спомена военната агресия на страната си в Азия. "Ще допринасяме за световния мир и благоденствие чрез искрена борба с редица предизвикателства, включително проблема с бедността, която може да се превърне в причина за конфликти", каза премиерът.

Абе отдавна се стреми да промени пацифистката конституция на Япония, чийто член 9 забранява употребата на сила за решаване на международни спорове. През септември 2015 г. управляващата коалиция на Абе прокара спорен закон, който разрешава на японските войски да участват във военни действия зад граница.

По-рано във вторник Абе изпрати ритуално дарение на токийския храма Ясукуни, където се почита паметта на загинали във войни японци от 19-и век насам, но не го посети лично, предаде Ройтерс. Посещенията на японски лидери в Ясукуни предизвикват гневната реакция на Китай и Южна Корея, защото в този храм се почита паметта и на 14 японски военнопрестъпници, осъдени от съюзническите сили.

От встъпването си в длъжност през 2012 г. Абе е посетил храма само веднъж. Тогава той бе разкритикуван от САЩ и някои азиатски държави. Премиерът обаче редовно изпраща дарове на храма на 15 август и на празниците на храма, които се провеждат два пъти годишно.

Споделяне

Още от Свят