Япония отбелязва годишнината от капитулацията си във Втората световна война

Шиндзо Абе
Съвременното общество трябва да положи усилия, за да не се повтарят никога повече ужасите на войната. Това заяви днес японският премиер Шиндзо Абе на церемония в памет на жертвите от Втората световна война, в рамките на отбелязването на 71-ата годишнина от капитулацията на Япония, съобщиха световните агенции. 
 
"Ние не забравяме жертвите, които бяха дадени в името на мира и благоденствието, които имаме сега. Ние трябва да действаме, за да не се повторят никога ужасите на войната. Това е твърд ангажимент, който трябва да спазваме, за да допринесем за мира и стабилността", заяви Абе на церемонията в "Нипон Будокан арена" в центъра на Токио.
 
Премиерът обаче не посочи в словото си, че по време на войната са пострадали страни в Азия, отбелязва ТАСС. Тази формулировка винаги беше използвана от предшествениците на Абе на премиерския пост. 
 
След минута мълчание в памет на жертвите на войната японският император Акихито заяви, че всеки път, когато преосмисля онези времена, чувства "дълбока скръб, мислейки за загиналите и семействата на тези, чиито близки са дали живота си". 
 
"Когато поглеждам към миналото, сериозно преосмислям всичко станало и искрено се надявам, че ужасите на войната повече няма да се повторят", добави 82-годишният император.
Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?