Япония отзова посланика си от Южна Корея

Япония отзова посланика си от Южна Корея

Япония отзовава посланика си от Южна Корея заради паметник на корейските жени, които през Втората световна война са били принудени да работят в бордеи за японската армия, предадоха световните агенции.

Въпросът за "жените за разтуха" от десетилетия трови отношенията между Сеул и Токио, припомня Франс прес. Много южнокорейци ги смятат за символ на насилията, извършени от Япония по време на колониалното ѝ управление на Корея от 1910 г. до 1945 година. Повечето историци смятат, че до 200 000 жени са били принудени насила да работят в бордеите на японската армия. Повечето от тях са били корейки, но има и китайки, индонезийки и жителки на други азиатски страни.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга подчерта, че Япония и Южна Корея са потвърдили, че сключеното през 2015 г. споразумение решава окончателно и безвъзвратно въпроса за "жените за разтуха". "Въпреки това в Пусан беше издигната статуя, което има достойни за съжаление последствия за отношенията между двете страни", заяви той на пресконференция.

През декември 2015 г. двете страни се договориха по проблема за сексуалното робство по време на Втората световна война. Япония призна своята "дълбока отговорност" за проблема с "жените за разтуха". От тях вече са останали малко и те са в преклонна възраст. Япония и Южна Корея потвърдиха през август, че Токио ще предостави 1 млрд. йени (9,8 млн. долара) в южнокорейския "Фонд за помирение и изцеление", подпомагащ бившите сексуални робини на японските войници.

Освен отзоваването на посланика си, Токио ще отложи и срещи на високо равнище, свързани с двустранния икономически диалог, добави Суга, цитиран от Ройтерс. Отлагат се и преговорите за валутен суап. Финансовият министър Таро Асо заяви, че те не могат да стигнат до успешен завършек без изграждане на отношения на доверие.

Паметникът в Пусан беше издигнат на 30 декември редом с японското дипломатическо представителство, припомня ТАСС.

Южнокорейското министерство на финансите изрази съжаление, че Япония спира преговорите за валутен суап по политически причини, предаде Ройтерс.

През август миналата година Южна Корея и Япония се споразумяха да започнат преговори за нов валутен суап с цел по-добра защита срещу глобалната нестабилност.

Южна Корея и Япония трябва да изпълняват и занапред споразумението, засягащо "жените за разтуха", от декември 2015 г. Това заяви днес японският премиер Шиндзо Абе в разговор по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. "Движението в обратна посока не е конструктивно", отбеляза Абе.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?